Било је много препорука о томе како спречити рак, али ова би могла бити једна од најлакших за праћење.
Према новим истраживањима, људи са високим наследним ризиком од рака могли би да користе исхрану која је богата отпорним скробом, који се често налази у незрелом воћу, посебно бананама.
Научници су анализирали податке прикупљене од око 1.000 пацијената који имају Линчов синдром – генетско стање које их чини предиспонираним за рак.
Иако није смањио ризик од рака црева, конзумирање једне незреле банане дневно је смањило ризик од развоја рака у другим деловима тела до 60 одсто. Заштита се показала посебно снажном када су у питању карциноми једњака, желуца, жучних путева, панкреаса и дуоденума.
„Ово је важно јер је рак горњег гастроинтестиналног тракта тешко дијагностиковати и често се не открије рано“, рекао је професор Џон Метерс, стручњак за исхрану људи у Њукаслу.
Стручњаци се такође надају да би шема могла бити корисна за све људе, а не само за оне који имају Линчов синдром.