РУСИЈА

Шојгу открио шта постаје нови центар силе у свету

Улога Шангајске организације за сарадњу (ШОС) као новог центра силе расте услед турбулентне међународне ситуације, сматра министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У чланству ШОС-а сада је осам земаља: Русија, Индија, Казахстан, Кина, Киргизија, Пакистан, Таџикистан и Узбекистан.
„У овим условима непроменљиво расте улога ШОС-а као новог центра силе, примера међудржавних односа заснованих на равноправности и узајамном поштовању, гаранта поштовања међународног права“, рекао је Шојгу на саветовању министара одбране земаља ШОС-а.
Према његовим речима, важно је одржавати сарадњу у војној сфери, редовно се саветовати у оквиру билатералних и мултилатералних формата када је реч о питањима важним за општу безбедност.
„У региону Шангајске организације за сарадњу, као и у целом свету, појачавају се претње, не стишавају се локалне кризе, појављују се нови озбиљни изазови. Сједињене Америчке Државе и колективни Запад теже ка томе да сачувају глобалну доминацију и врше притисак без преседана на независне државе. У том циљу се користе отворено уцењивање, претње, обојене револуције и државни преврати, шире се грубе дезинформације“, упозорио је руски војни министар.
Он је додао да се услед дејстава и санкција Запада погоршава ситуација у светској економији, прекида се комуникација и вештачки се ствара прехрамбена криза.
Руски министар је, такође, истакао да треба повећати борбени потенцијал Шангајске организације за сарадњу, пре свега у оквиру механизама размене информација у сфери војне безбедности.
Шојгу је предложио да се у децембру у Москви одржи састанак министара одбране земаља-чланица ШОС-а и Заједнице независних држава, као и других пријатељских земаља, како би се размотрили проблеми коалиционе безбедности.
РУСИЈА
Више од десет земаља жели да повећа учешће у ШОС, активно се разматра захтев Белорусије за чланство
Коментар