Како би се повећао рок трајања хране у прехрамбеној индустрији се користе специјални конзерванси. Антимикробна средства која се у њима налазе успоравају раст и развој бактерија и буђи. Иако се сматра да су ти додаци производима безопасни, њихова прекомерна примена може довести до негативних ефеката на организам.
Алтернатива томе може бити коришћење специјалних бактерицидних фолија које могу да спрече да микроорганизми уђу у храну и да је покваре.
Руски хемичари су произвели фолију на бази скроба са додатком тешко растворљивих конзерванса за храну - бензоеве киселине (њене соли се користе као конзерванси) и органског једињења хитозана. Научници су успели да добију прозирни, чврсти филм који се може користити за заштиту производа од труљења. Конзерванси који се налазе у фолији ослобађају се врло споро и то спречава да њихова концентрација у храни буде велика.
Научници су већ тестирали овај производ на сиру. Ставили су буђ на једно парче сира и умотали га у фолију, а на друго парче је нису ставили. Тестови су потврдили висока заштитна својства фолије.
„На собној температури и на константном утицају влаге сир није постао буђав све док се није осушио, за разлику од парчета сира које није имало фолију. На сличан начин се може чувати и друга храна, посебно воће“, рекла је докторка хемијских наука у лабораторији за хемију и технологију влакнастих материјала Института за хемијске растворе Крестов Ирина Липатова.
Пројекат је остварен уз подршку Руског фонда за фундаментална истраживања, а резултати су објављени у научном часопису „Фуд Биосајнс“ (Food Bioscience).