СВЕТ

Пекинг: Вашингтон да одмах поништи споразуме о продаји оружја Тајвану

Кинески изасланик у Сједињеним Државама осудио је продају оружја Тајвану у вредности већој од милијарду долара, рекавши да ће ти договори нанети ударац кинеско-америчким односима и послати „погрешне сигнале сепаратистичким снагама“ на острву.
Sputnik
Портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Лију Пенжу обратио се јавности опширним саопштењем у коме осуђује нове уговоре о продаји оружја Тајвану уз напомену да се Пекинг „чврсто противи“ било каквом аранжману те врсте.
„Кина апелује на америчку страну да поштује посвећеност и искрено се придржава принципа једне Кине, … заустави продају оружја и војне интеракције са Тајваном, као и да одмах опозове продају оружја Тајвану, како не би нанела већу штету односима Кине и САД, миру и стабилности широм Тајванског мореуза“, рекао је Лиу, додајући да би се продаја „[умешала] у унутрашње ствари Кине и [подрила] кинески суверенитет и безбедносне интересе“.
СВЕТ
Бела кућа одобрила продају оружја Тајвану
Подсећамо, у петак је амерички Стејт департмент одобрио три одвојене продаје наоружања тајванској влади, укључујући уговор вредан 85,6 милиона долара за 100 пројектила Сајдвиндер, 355 милиона долара за муницију 60 Харпун и још 665,4 милиона долара за финансирање „логистичке и програмске подршке“ за радарски систем који производи амерички трговац оружјем Рајтеон. Укупна продаја би износила око 1,1 милијарду долара и чека се коначно одобрење од Конгреса.
Коментар