Специјална операција у Украјини

Искључен последњи енергетски блок Запорошке нуклеарке

У Запорошкој нуклеарној електрани искључен је последњи блок који је радио, саопштио је за Спутњик члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
Sputnik
„Последњих дана једини енергетски блок који је радио – шести – радио је са минималном снагом. Он је искључен у 3.45 ноћу. Сада не производи струју“, објаснио је Рогов.
Енергетски блокови су искључени због гранатирања од стране кијевских снага и оштећења далековода. Стално мењање начина рада реактора и турбина може довести до хаварије, нагласио је Рогов.
Раније су власти региона саопштиле да је у условима сталног гранатирања станице од стране украјинских трупа разматрана опција потпуног престанка рада нуклеарне електране.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Коментар