РЕГИОН

Комшић оптужио Милановића и Додика да мрзе ислам

Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић, који је у то тело изабран гласовима Бошњака, оптужио је данас српског колегу у Председништву Милорада Додика и председника Хрватске Зорана Милановића да „мрзе ислам и исламски свет“ и да, како тврди, „они муслимане доживљавају као људе другог реда“.
Sputnik
Коментаришући наводну изјаву Милановића „да се у Сребреници није догодио геноцид“ и данашњу изјаву Додика да муслиманска и хришћанска заједница нигде у свету не могу да живе хармонично и да је БиХ пример за то, Комшић каже да се „суштина односа Милановића и Додика, укључујући и њихово тајно и полутајно састајање, као и њихово негирање геноцида у Сребреници, своди на Додикову реченицу „да постојање БиХ игнорише да у данашњем свету хришћанска и муслиманска популација нигде не могу да живе хармонично, као и то да Босна и Херцеговина потврђује ту чињеницу да муслиманска и хришћанска заједница не могу да живе заједно“.
„Из те реченице је провалио сав неофашизам и неонацизам са којим се обрачунавамо већ годинама“, рекао је Комшић, пренео је портал Радио Сарајева.
Као другу битну карактеристику, како је навео, „међусобне љубави Додика и Милановића“, према Жељку Комшићу је њихова „очигледна мржња према исламу и исламском свету“.
„Они муслимане једноставно доживљавају као људе другог реда. Међутим, Босна и Херцеговина и њени људи су испратили многе фашисте у историји. Босна и Херцеговина стоји и данас где је увек била са свим својим народима и религијама, и једино је извесно да ће тако остати и у будућности“, навео је Комшић.
Милановић, који је копредседавао недавним самитом Брдо-Бриони, са словеначким председником Борутом Пахором дочекивао је лидере земаља Западног Балкана и том приликом се од тројице чланова Председништва БиХ само са Додиком поздравио срдачно и загрлио га. Са Шефиком Џаферовићем се руковао, као и кратко, готово успутно, са Комшићем.
Непријатељство према Зорану Милановићу, Комшић и Бошњаци који се залажу за унитарну БиХ, исказују и због његовог залагања за пуно поштовање Дејтонског споразума у којем, између осталог, стоји да у БиХ живе три конститутивна, равноправна народа - Бошњаци, Срби и Хрвати, преноси Танјуг.
Милановић се и данас нашао на удару сарајевских медија и појединаца, не само бошњачких, због тога што је, како је пренео сарајевски портал Кликс, по повратку из Јајца, јуче био на Додиковом имању, где се задржао готово три сата.
РЕГИОН
„Сребреница није исто што и Холокауст и Јасеновац“: Хрватски председник на мети због изјаве
РЕГИОН
Турковићева упутила демарш Хрватској због Сребренице
Коментар