Евробаскет 2022

Шпанска кошарка не мора да брине за будућност

Мушка сениорска кошаркашка репрезентација Шпаније, актуелни светски првак, у знатно измењеном саставу успела је да избори пласман у финале Евробаскета. Изабраници селектора Серђа Скариола савладали су јуче домаћина Немачку са 96:91 у полуфиналу и за титулу првака Европе бориће се сутра у Берлину у 20.30 против Француске.
Sputnik
Да је Шпанија истинска „земља кошарке“ потврђује апсолутна доминација њених млађих репрезентативних селекција, које су играле финале у свим старосним категоријама ове године на европским или светским првенствима.
Тако су мушка и женска селекција до 16 година на европским шампионатима освојиле сребрне медаље.
У конкуренцоији до 17 година остварен је идентичан учинак на светским првенствима - два сребра.
Мушка селекција Шпаније до 18 година освојила је злато на Европском првенству, а женска у истој старосној категорији сребро на континенталном шампионату.
Када је реч о селекцијама до 20 година, Шпанци су шампиони Европе и у мушкој и у женској конкуренцији.
Сениорска селекција Шпаније од 1999. године на овамо само једном није освојила медаљу на Европском првенству.
Било је то 2005. године када је домаћин била Србија и Црна Гора, а Црвена фурија поражена је убедљиво у мечу за треће место од Француске са 98:68.
У поменутом периоду од 23 године Шпанија је освојила три златне, три сребрне и три бронзане медаље на шампионатима Старог континента.
Истина, успеху на овогодишњем Евробаскету много је допринео Американац Лоренцо Браун, али јасно је да ће Шпанци убрзо „избацити“ нове херој из свог „погона“.
Евробаскет 2022
Шпанска браћа загрлила финале /видео/
Коментар