СВЕТ

Тајван погодио снажан земљотрес /видео, фото/

Земљотрес јачине 6,8 степени по Рихтеровој скали погодио је слабо насељени југоисточни део Тајвана, саопштио је метеоролошки биро, што је изазвало искакање из шина железничке композиције и урушавање једне продавнице, преносе медији.
Sputnik
Амерички пацифички центар за упозорење на цунами издао је упозорење за Тајван након потреса, али је касније опозвао упозорење.
Тајванска метеоролошка служба је саопштила је да је епицентар земљотреса био у округу Тајтунг и да је уследио након потреса јачине 6,4 степена по Рихтеру у суботу увече у истој области, који није изазвао жртве.
Амерички геолошки завод измерио је потрес магнитуде 7,2 и на дубини од 10 км, наводи британска агенција.
Тајвански медији објавили су да се једна ниска зграда у којој је смештена продавница срушила у Јулију, а да је у спасилачкој акцији почело ослобађање четири особе унутра, док се сумња да је једно возило пало са моста, који се срушио.
Тајванска железничка управа саопштила је да су три вагона излетела са шина на станици Донгли у источном Тајвану, након што се део надстрешнице перона срушио, а око 20 путника је евакуисано и није повређено.
Амерички пацифички центар за упозорење на цунами издао је упозорење за Тајван након потреса, али је касније опозвао упозорење.
Јапанска метеоролошка агенција издала је упозорење на таласе цунамија од једног метра за део префектуре Окинава након земљотреса.
Потрес се могао осетити широм Тајвана, а зграде су се накратко тресле у главном граду Тајпеју, саопштила је метеоролошка служба.
Тајван се налази близу споја две тектонске плоче и подложан је земљотресима.
Више од 100 људи погинуло је у земљотресу на југу Тајвана 2016. године, док је у земљотресу јачине 7,3 степена Рихтерове скале 1999.погинуло више од 2.000 људи, наводи британска агенција.
Коментар