НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Три миленијума скривана тајна Медитерана: Откриће до ког се долази једном у животу

Израелски археолози из Управе за антиквитете су објавили да су открили пећину са прилозима из периода касног бронзаног доба, за које претпостављају да ће им помоћи у реконструкцији процеса који су се одвијали на Медитерану.
Sputnik
Неколико радника Управе за природу и паркове у Израелу је свој дан започело сасвим уобичајено и ништа није слутило да ће за пар сати доћи до невероватног открића. Док су се бавили свакодневним задацима један од њих је возио машину која је у једном тренутку неочекивано ударила у стену и открила улаз у подземну рупу. Међутим, након што је неколико пута „завирио“ у пространу пећину схватио је да треба да позове археологе.

Откриће до ког се долази само једном у животу

На лице места су изашли званичници Израелске управе за антиквитете, међу којима и Дрор Цитрон који је након што се спустио у пећину схватио да гледа у откриће до ког се долази само једном у животу - пећина је била испуњена десетинама добро очуваних керамичких и бронзаних посуда које су очигледно биле нетакнуте најмање три миленијума.
У њима су се налазили прилози, за које се веровало да ће покојнику служити на оном свету, док је гробница била исклесана у облику квадрата са потпорним стубом који се налазио у централном делу.
Археолог др Ели Јанаи и стручњак за бронзано доба се сложио са својим колегом и додао да налази потичу из касног бронзаног доба и то углавном из периода владавине фараона Рамзеса II - ког неки поистовећују са причом о егзодусу.

Шта налази у израелској пећини „поручују“

Пошто је пећина била нетакнута, археолози објашњавају да може пружити неке нове детаље о начинима сахрањивања у касном бронзаном добу.
У њој је положено на десетине грнчарских посуда различитих величина и облика, међу којима се налазе и дубоке и плитке зделе - неке офарбане и у црвено, лонци за кување, бокали и керамичке светиљке у којима се некада налазило уље. Претпоставка је да су посуде направљене на обалама Либана и Сирије у области Тира и Сидона, као и да је један део грнчарије потекао са Кипра.
Налази у пећини датирају из 13. века п.н.е., периода када је Египтом владала 19. династија и чувени Рамзес II, они такође указују и на то да су древни становници дуж обале Палмахима били интегрисани у трговину која се слободно одвијала дуж обала Медитерана. Израелски археолози додају да, иако је ископавање обављано у строгој тајности, вест о открићу се раширила - након чега је дошло до крађе налаза из пећине.
Док се истрага не заврши, Јанаи и његове колеге ће одредити на који начин ће се тачно спровести остатак истраживања и осмислити план конзервације како би се сачувао овај јединствени локалитет за који се претпоставља да ће у будућности открити многе тајне које су вековима остале скривене, пренела је „Национална географија“.
Коментар