РУСИЈА

Лавров се у Њујорку састао са шефом ИАЕА: Тема разговора – Запорошка нуклеарка

Министар спољних послова Сергеј Лавров састао се у Њујорку са генералним директором Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаелом Гросијем са којим је разговарао о ситуацији око Запорошке нуклеарне електране.
Sputnik
То је први билатерални састанак руског министра на маргинама 77. седнице Генералне скупштине Уједињених нација.
„Током састанка размењена су мишљења о питањима безбедности нуклеарних објеката на територији Украјине, укључујући ситуацију око Запорошке нуклеарне електране“, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Како је прецизирано, Лавров је потврдио „намеру руске стране да настави блиску сарадњу са ИАЕА како би се кијевски режим приморао да одмах престане са гранатирањем поменуте електране и околне територије, укључујући град Енергодар где живе запослени у Запорошкој нуклеарки и њихове породице“.
Након руковања Лаврова и Гросија новинари су се удаљили, а састанак је настављен иза затворених врата.
Како је саопштено, говор Лаврова на Генералној дебати заказан је за 24. септембар. Поред тога, планирано је да одржи најмање 20 састанака.
Раније је Лавров учествовао на састанку министара спољних послова чланица ОДКБ који је одржан у формату радног доручка којим је председавала Јерменија.
СВЕТ
Почела седница Генералне скупштине УН
Коментар