РУСИЈА

Пољска телевизија објавила симулацију саботаже на "Северном току": Дронови изазвали експлозију

Једна пољска телевизија објавила је дигиталну симулацију саботаже на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.
Sputnik
Телевизијски канал је приказао симулацију према којој су дронови изазвали експлозије на цевима, али није прецизирао на који су начин они доспели на морско дно.
У понедељак је истовремено дошло до цурења гаса на гасовода којима се руски гас испоручује Европи. Према информацијама власти Данске и Шведске, откривено је да гас цури на два места на „Северном току 1“ и на једном месту на „Северном току 2“ у области острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о планираној диверзији.
Оператер гасовода „Норд стрим АД“ је саопштио да је ванредна ситуација на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити рокове за ремонт. Кремљ је ове инциденте назвао „диверзијом без преседана и чином међународног тероризма“.
Главно тужилаштво Русије је покренуло кривични поступак због чина међународног тероризма. Први заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански је изјавио да је хитна седница Савета безбедности УН због ових диверзија сазвана за петак у 21.00 сат по средњоевропском времену.
Коментар