СРБИЈА

Нови покушај присвајања српске културне баштине: Приштина од Београда потражује бронзану лампу

Министарство културе, омладине и спорта у привременим приштинским институцијама објавило је фотографију бронзане лампе из првог, односно другог века нове ере, која је откривена близу Липљана захтевајући повратак експоната у место порекла.
Sputnik
„1247 је укупан број археолошких и етнолошких експоната Косова који настављају да се незаконито држе од стране Србије. Ова лампа направљена је од бронзе (1-2 век нове ере) и откривена је близу Липљана. Република Косово захтева повратак експоната у своје место порекла“, поручило је ово министарство.

Србија ће се супротставити сваком облику насртаја и отимања

„На делу је наставак бескрупулозне кампање привремених институција самоуправе у Приштини, које под плаштом тобожње бриге о културном наслеђу, покушавају да српску културну баштину присвоје и искористе у остварењу пројекта квази државности Косова“, поручило је Министарство културе у Београду на Твитеру.
„Истина о односу Приштине према културном наслеђу у целини најбоље се огледа у чињеници да је српско културно наслеђе на Косову и Метохији деценијама изложено систематском скрнављењу и уништавању, са циљем брисања трагова постојања српског народа на простору Косова и Метохије“, навели су даље.
Позивање Приштине на конвенцију Унеска називају „лицемерним“: „Посебно имајући у виду њихов однос према наслеђу и чињеницу да се српске цркве и манастири налазе на Унесковој листи културне баштине у опасности“.
"Србија као чланица Унеска и потписница културних конвенција посвећена је заштити свог наслеђа и супротставиће се сваком облику насртаја, отимања и фалсификовања“, навело је Министарство културе.
Подкаст
Каквом то „батином“ Запад прети Србији | Свет са Спутњиком
Коментар