СВЕТ

Врховни суд Њујорка пресудио: Вратити на посао службенике отпуштене због одбијања вакцинације

Врховни суд Њујорка наложио је да сви градски службеници који су отпуштени због одбијања да приме вакцину против ковида 19 буду враћени на посао и добију заосталу плату.
Sputnik
Судија Врховног суда Ралф Порцио пресудио је да је услов вакцинације за групу радника који туже град „самовољан и хировит“, преноси Си-Би-Ен.
"Не може се стварати нови услов за запошљавање радника у Граду“, наводи се у одлуци и напомиње да вакцинација не спречава појединца да се зарази или пренесе ковид-19.
Судија је утврдио да је повређено право више од 1.400 запослених који су добили отказ због одбијања да се вакцинишу.
У међувремену, Одбор за здравство Њујорка једногласно је гласао за укидање одлуке о обавезној вакцинацији запослених у приватном сектору.
Како преноси Еј-Би-Си, град Њујорк се жали на Порциову пресуду. Док тај суд не донесе одлуку, захтев за вакцинацијом остаје на снази.
"Град се у потпуности не слаже са овом пресудом јер је захтев чврсто утемељен на закону и критичан је за јавно здравље Њујорчана. Већ смо уложили жалбу", наводи се у саопштењу правног одељења.
„У међувремену, одлука о обавезној вакцинацији остаје на снази јер се ова одлука односи искључиво на појединачне подносиоце представке у овом случају. Настављамо да преиспитујемо одлуку суда, која је у супротности са бројним другим пресудама којима је мандат већ потврђен.“
Бивши градоначелник Њујорка Бил де Блазио прошле године наредио је вакцинацију против ковида за све запослене у градским службама.
Градоначелник Њујорка Ерик Адамс запретио је раније ове године да његова администрација неће поново запослити запослене који су отпуштени због статуса вакцинације.
Коментар