РУСИЈА

Русија: Америка модернизује атомске бомбе у Европи – снижава се праг употребе нуклеарног оружја

Русија ће у свом војном планирању имати у виду модернизацију америчких нуклеарних бомби које су размештене у европским земљама, као и јачање нуклеарне компоненте у војним плановима НАТО-а, рекао је за Спутњик заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко.
Sputnik
„Не можемо а да не приметимо планове за модернизацију нуклеарног оружја, бомби са слободним падом које се налазе у Европи. САД их модернизују, повећавају њихову прецизност и смањују снагу нуклеарног пуњења, односно претварају то оружје у 'оружје бојног поља'. Тиме се снижава нуклеарни праг“, рекао је Грушко.
Према његовим речима, САД приморају своје савезнике да купују од њих авионе Ф-35 и предузимају друге мере за повећање способности земаља Алијансе да савладају зоне блокирања приступа.
„То је такође реалност коју треба да узмемо у обзир и у политичком смислу и у нашем војном планирању“, констатовао је руски дипломата.
Поред тога, у НАТО-у су већ донете одлуке да се ојача нуклеарна компонента у војним плановима Алијансе, да се повећа број војних вежби са нуклеарним сценаријем и да се у вежбе укључи америчка стратешка авијација која је, по речима руског дипломате, почела да слеће у Велику Британију, а онда и да лети дуж руских граница.
„Такође констатујемо да НАТО не планира да одустане од заједничких нуклеарних мисија које су у супротности са Споразумом о неширењу нуклеарног оружја који директно забрањује да се у било ком облику или у било којој фази предаје контрола над нуклеарним оружјем ненуклеарним државама. Али управо те земље, које учествују у нуклеарним мисијама Алијансе, модернизују своју ваздушну флоту и купују америчке авионе Ф-35 који су савременији од Ф-16, 'Торнадо' и других носача“, нагласио је Грушко.
Русија има у виду све те факторе и предузеће све неопходне мере за поуздано осигуравање безбедности и одбране земље, поручио је руски дипломата.
Раније је лист „Политико“ писао да је Америка убрзала распоређивање модернизоване нуклеарне бомбе Б61-12 у базама НАТО-а у Европи.
РУСИЈА
Русија позива Америку да врати из иностранства нуклеарно оружје на своју територију
Коментар