РУСИЈА

Русија највећи испоручилац нафте у Индију

Русија је постала највећи испоручилац нафте у Индију, престигла је традиционалне лидере Саудијску Арабију и Ирак, изјавио је аналитичар компаније „Вортекса“.
Sputnik

„Русија је у октобру испоручила Индији 946 хиљада барела нафте за дан, што је највећи показатељ за месец или 22 одсто целокупног увоза сирове нафте у Индију. Удео нафте из Ирака је био 20,5 одсто, а из Саудијске Арабије 16 одсто, наводи лист Економик тајмс податке аналитичке компаније.

Како су навели аналитичари, општи увоз сирове нафте у Индију је порастао у октобру за пет одсто у односу на септембар, а увоз из Русије је порастао за осам одсто. Иако је Кина, највећи купац руске нафте која се испоручује морем, увезла више од милион барела за дан, Индија је први пут увезла више нафте из Русије морским путем, него Европска унија. Индија је увезла за 34 одсто више, него ЕУ, пише лист.
Аналитичари сматрају да постоји могућност смањења увоза нафте из Русије у Индију у децембру јер Запад предлаже ограничење цена руских сировина.

„Још увек није извесно да ли ће испоруке руске нафте моћи да се задрже на том нивоу након забране ЕУ 5. децембра. Притом, ограничен број танкера ледене класе који превозе нафту из руских балтичких лука је једно од највећих ограничења“, рекла је аналитичарка Серена Хуанг.

Европска унија је почетком октобра увела осми пакет санкција против Русије, који укључује законодавну основу за одређивање горње границе цена за транспорт руске нафте у треће земље морским путем. План је да се од 5. децембра 2022. године уведе ограничење цена нафте, а 5. фебруара 2023. године и за нафтне деривате. Тренутно се разматра ограничење цена гаса, али није донета коначна одлука.
РУСИЈА
„Гаспром њефт“ неће испоручивати нафту земљама које уведу ограничење цене
Коментар