РЕГИОН

Ако се опет изгласа Закон о предсједнику, Ђукановић га мора потписати

Предсједник Црне Горе има уставно право да врати на поновно читање измјене и допуне Закона о предсједнику, што је он и урадио, али ако Скупштина други пут изгласа пропис, Мило Ђукановић има обавезу да га потпише иначе улази у кривичну одговорност, каже за Спутњик адвокат Драган Шоћ, један од аутора црногорског Устава.
Sputnik
Он истиче да ово није први закон који је враћен на поновно читање Скупштини, али да је у претходном периоду, након новог усвајања, Ђукановић увијек потписивао закон али је непознаница да ли ће и овог пута то урадити.
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић није потписао Закон о измјенама и допунама Закона о Предсједнику Црне Горе, већ је тај документ вратио Скупштини на поновно одлучивање, саопштено је јуче из његовог кабинета.
РЕГИОН
Ђукановић вратио Скупштини измјене и допуне Закона о предсједнику на поновно одлучивање
Ђукановић је у допису шефици парламента Данијели Ђуровић навео да би се потенцијалним проглашавањем тог закона, његовим ступањем на снагу и поступањем предсједника „сагласно његовом тексту, дејству, смислу и духу“ неминовно отворило питање очувања уставности и законитости, те правне сигурности у политичком и правном систему државе.
Парламент је измјене закона усвојио на сједници 2. новембра, гласовима 41 посланика.
Због изгласавања измјена и допуна Закона о предсједнику, одржана су два протеста присталица ДПС-а и про црногорских снага.
За вечерас је НВО “Луча” заказала нови протест испред Скупштине, а њега су подржали ДПС, СДП и СД, као и сам Ђукановић, који је према писању црногорских медија, на Самиту у Египту, посвећеном климатским промјенама.

Ђуровић за среду заказала састанак парламентарних странака

Предсједница Скупштине Данијела Ђуровић позвала је предсједнике парламентарних партија на састанак у сриједу, ради превазилажења политичке и друштвене кризе у Црној Гори. Истакла је да је највише брину питања именовања у правосуђу, питања угрожене безбједности, а сматра да на том састанку треба разговарати и о Закону о предсједнику.
„Имајући у виду да се држава налази у политичкој кризи, сматрала сам неопходним да поново отворим политички дијалог у ком ће учествовати сви предсједници парламентарних партија“, казала је она.
Посебно је брине, како каже, да смо у овом изазовном тренутку понашањем и поступањем свих политичких субјеката дошли у ситуацију гдје је доведена у питању и безбједност у Црној Гори.
„Сматрам да то изузетно великим проблемом, и сматрам обавезом свих политичких субјеката да нађемо начина да се договоримо око врло важних питања које оптетећују наше друштво. Самом чињеницом да немамо функционалан Уставни суд локални избори одржани у 14 општина још су у фази чекања и постоје проблеми око проглашења резултата и функционалности локалних самоуправа“, поручила је она.
Нагласила је да је у питању једна од најважнијих институција у држави, и да је пред њом више од 3.700 уставних жалби.
Ђуровић истиче да чињеницом да немамо Уставни суд не постоји адекватна институционална инстанца која ће дати одговоре на преиспитивање поступака и законских рјешења.
РЕГИОН
Протест у Подгорици против усвајања измјена и допуна Закона о предсједнику, ДПС се огласио
Коментар