СВЕТ

„О ценама од прошле године можемо само да маштамо“ – крах тржишта криптовалута

Пре тачно годину и један дан, биткоином се трговало по рекордној цени од 67.617 долара, а другопласирани итиријум на берзама је достигао цену од 4.700 долара. Крипто новчићи су бележили стопе раста и по неколико десетина хиљада одсто и свима се чинило да ће се крилатице које прате блокчејн технологију и обистинити. Али онда је дошла „крипто зима“.
Sputnik
Вредност читавог тржишта криптовалута кренула је низбрдо – „рудари“ су услед повећања цена струје рударили све мање, поједини новчићи су доживели катастрофалне неуспехе, мењачнице као што су Voyager и Celsius упале су у финансијске проблеме и банкротирале, а фондови попут Three Arrows Capital-а се гасили, док су цене на тржишту почеле да се удаљавају од историјских максимума.
Према актуелним ценама на сајту Coingecko, биткоином се данас тргује по цени од око 17.700 долара, што је пад од 12,5 одсто у последњих недељу дана, а итирјумом за 1.299 долара, што је пад од 1.299 долара.
Последњих пар дана било је изузетно турбулентно. Као гром из ведра неба ударила је вест да је још једна велика мењачница упала у проблеме. Један од лидера читавог тржишта, FTX, нашао се у кризи ликвидности и за само 72 сата са мењачнице је повучено 6 милијарди долара. Помоћ су затражили од највећег конкурента, мењачнице Binance. Изгледа да када под пропадне, тржишту децентрализованог новца не преостаје ништа друго него да се централизује.

„Страшно је помислити да је једна од највећих мењачница на свету ухваћена у кризу ликвидности, и да јој спас нуди њен највећи конкурент“, изјавио је за Ројтерс извршни директор финансијски саветник, Ден Рају.

Овај потез изазвао је драматичан преокрет у богатству милијардера Сема Бенкман-Фрида, власника FTX-а и представља последње у низу хитних спасавања у свету криптовалута ове године, пошто су се инвеститори повукли из ризичније имовине усред растућих каматних стопа.
Само дан касније, Binance је изашао са другачијим плановима. Одустали су од помоћи конкуренту, а у твиту у среду су истакли: „У почетку смо се надали да ћемо моћи да подржимо клијенте FTX-а да осигурају ликвидност, али проблеми су изван наше контроле или могућности да помогнемо“.
За сада није јасно ко је следећи на реду за куповину посрнуле крипто-мењачнице. Бенкман-Фрид рекао је инвеститорима да се компанија суочава са недостатком од 8 милијарди долара због захтева за повлачењем и да јој је хитно потребно финансирање.
Реакције на ову вест биле су, неки би рекли, страховите. У уторак је забележен пад од 13 одсто код цене биткоина, а у среду још додатних 15 одсто. Итиријум је за то време изгубио трећину своје вредности. Обе су данас повратиле део изгубљеног.

„Криптовалута солана која је један од пројеката FTX-а бележи пад од око 50 одсто, а ФТТ токен је пао за 80 одсто. Нема назнака за светлу будућност с обзиром да су бројни фактори несигурни“, истакао је за „Блиц Бизнис“ стручњак и аналитичар тржишта криптовалута, Игор Мирковић.

Све мање поверења међу инвеститорима

„Када пропада топ мењачница, то је потпуно нови ниво“, истакао је за Ројтерс Дени Чонг, извршни директор децентрализоване финансијске компаније Tranchess, осврћући се на пропаст тера новчића и фонда Three Arrows Capital.
„Капитал малих инвеститора, па и маркетмејкера и даље је код FTX-а“, истакао је он додајући да управо када су људи помислили да „крипто-зима“ вероватно неће потрајати... долази још једна оваква епизода.
„Ово није ни први ни последњи пут да је вредност криптотржишта радикално брзо пала. Исто се десило и почетком 2018, па и прошле године. Оно што сада брине је чињеница да се ради о лидеру на тржишту и ако они наилазе на проблеме, чини ми се да ћемо о ценама од прошле године, засад, моћи само да маштамо“, каже за „Блиц Бизнис“ један домаћи инвеститор који је желео да остане анониман.
Инвеститори већ отписују средства уложена у FTX. Фонд ризичног капитала Seqoia Capital је у среду уписао 150 милиона долара изложености на нулу. Канадски Ontario Teachers Pension Plan, Tiger Global и јапанска Софтбанк су такође инвеститори FTX.
Већина крипто играча и даље је оптимистична по питању дугорочног развоја, али су спремни за даље падове у блиској будућности.
Коментар