СВЕТ

На трагу Клеопатрине гробнице: Да ли су археолози на прагу једног од највећих открића у 21. веку

Ако се испостави да новооткривени тунели воде до гробнице египатске краљице Клеопатре, биће то највеће археолошко откриће у 21. веку, кажу археолози.
Sputnik
Археолози су у Египту, у близини Александрије открили подземни тунел за који се надају да би их могао одвести до давно изгубљене гробнице египатске фараонке Клеопатре и њеног љубавника, римског војсковође Марка Антонија. Египатско Министарство за туризам и антиквитете саопштило је да је тунел дуг 1,3 километра и да је на дубини од 13 метара усечен у стену испод древног храма Тапозирис Магна. Храм је био посвећен египатском богу Озирису.
„Ово је савршено место за Клеопатрину гробницу“, рекла је др Кејтлин Мартинез, археолог са Универзитета у Санто Домингу која је вођа пројекта и за Клеопатрином гробницом трага скоро двадесет година.
Поглед на Тапозирис Магну, локалитет у близини данашњег насеља Борг ал Араб, око 50 километара западно од Александрије.
Ископавања у Тапозирис Магни открила су велики верски центар са три светилишта, светим језером више од 1.500 предмета, бистама, статуама, златним комадима, огромном збирком новчића који приказују Александра Великог, краљицу Клеопатру и Птоломеј, додала је она.
„Најзанимљивије откриће је комплекс тунела који воде до Средозоменог мора и потопљених структура“, нагласила је др Мартинез и додала да је следећа фаза истраживање управо тих потопљених структура.
др Кејтлин Мартинез, египтолог са Универзитета Санто Доминго са остацима маске за коју се верује да представља римског војсковођу Марка Антонија у Тапозирис Магни.
Како је навела, низ трагова ју је навело да верује да се у Озирисовом храму у Тапозирис Магни, на ушћу Нила у Средоземно море, налази Клеопатрина гробница. Према њеним речима, Клеопатра је у своје време сматрана инкарнацијом богиње Изиде, док је њен љубавник Марко Антоније сматран инкарнацијом Озириса, Изидиног супруга.
Мартинезова верује да је Клеопатра одлучила да Марка Антонија сахрани у храму, како би овај мит био потврђен. Проучавајући двадесет староегипатских храмова у околини Александрије, „ниједно друго место, структура или храм не комбинују толико услова као храм у Тапозирис Магни“, навела је она.
Теорију о месту Клеопатрине гробнице, Мартинезова је 2004. изнела Захију Хавасу, чувеном египатском археологу и тадашњем министру за туризам и антиквитете. Подухват је одобрен годину дана касније, а сада Мартинезова осећа да се приближава циљу, преноси ТВ Си Ен Ен.
др Кејтлин Мартинез и др Захи Хавас на локалитету Тапозирис Магна.
Досадашња ископавања открила су и храм посвећен Изиди, што је, према тврђењу Мартинезове, још један од знакова да се изгубљена гробница налази у близини, а то потврђује и новооткривени тунел.
Сада је на почетку новог подухвата - подводних ископавања јер се делови Тапозирис Магне налазе под водом због најмање 23 земљотреса који су тај део медитеранске обале погодили између 320. и 1303. године.
Иако је, како каже, прерано да са сигурношћу говори о месту где је Клеопатра сахрањена, Мартинезова гаји велике наде у потврду своје теорије, а ако тунели заиста воде до гробнице најпознатије египатске краљице, биће то, како је рекла, најважније откриће века, какво археологија није забележила у претходних 100 година, од открића гробнице фараона Тутанкамона.
Део статуе од алабастера која представља Клеопатру, пронађена у Тапозирис Магни.
Клеопатра је Египтом владала између 51. и 30. године пре нове ере и била је у љубавним везама са римским војсковођама Јулијем Цезаром и, након његове смрти, Марком Антонијем. Њен лик овековечио је Вилијам Шекспир у драми „Антоније и Клеопатра“, а у чувеном филму „Клеопатра“ 1963. лик египатске краљице тумачила је Елизабет Тејлор.

Прочитајте још:

Чувени египтолог о пирамидама у Босни, новим открићима и светским лидерима (видео)
„На трагу смо Клеопатрине гробнице у Александрији“
Коментар