РЕГИОН

Орбан на фудбалској утакмици носио шал са мапом Велике Мађарске /видео, фото/

Мађарски премијер Виктор Орбан појавио се на фудбалској утакмици између Мађарске и Грчке са шалом у бојама националне заставе са мапом Мађарске у границама пре 1920. године, када су земљи припадале територије које су данас саставни делови Румуније, Хрватске, Словачке, Србије, Аустрије и Украјине.
Sputnik
На премијеру се јасно види црвено-бело-зелени навијачки шал са мапом такозване Велике Мађарске – земље у границама пре Тријанонског споразума из 1920. године, због кога је Мађарска изгубила 72 одсто свог територије, а три милиона етничких Мађара је завршило у иностранству.
Мађари су у недељу у Будимпешти победили Грке у пријатељском мечу резултатом 2:1. Орбан је на друштвеним мрежама објавио снимак опроштаја од пензионисаног мађарског фудбалера Балаша Џуџака.

Реакција Румуније и Украјине

Негодовање мађарском амбасадору због овог Орбановог поступка изразиле су Румунија и Украјина.
У Министарству спољних послова Румуније приметили су да овакав испад мађарског лидера не одговара „атмосфери отворености и обнављању билатералног дијалога“.
Министарство спољних послова Украјине саопштило је да ће позвати мађарског амбасадора, саопштио је портпарол Министарства Олег Николенко.
„У Министарство спољних послова биће позван мађарски амбасадор, коме ће бити указано на неприхватљивост поступка Виктора Орбана“, написао је Николенко на друштвеним мрежама.
Портпарол је приметио да појављивање мађарског премијера са шалом на коме је приказана мапа Мађарске са делом украјнске територије не доприноси развоју билатералних односа.
Коментар