СРБИЈА

„Не можемо да трпимо терор Приштине, следе протести у свим институцијама“: Порука Срба са КиМ

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да је након састанка са председником Србије Александром Вучићем рекао да Срби не могу да трпе терор Приштине и најавио протесте у свим институцијама.
Sputnik
Он је на конференцији за медије истакао да у Бриселу није постигнут никакав споразум за шта је одговорна Приштина што се могло чути и од међународних представника. Сви који позивају на суздржаност данас знају ко је деструктивна страна, рекао је Ракић.
"Ми желимо само мир. Никоме не одговара када причамо о ЗСО. Ми само тражимо да се потписани споразуми спроведу. Желимо да живимо мирно, да будемо своји на своме и да останемо на својим вековним огњиштима. Три капи су прелиле чашу: Смена Ненада Ђурића, одлука да се укину српске регистарске таблице, и то што ЗСО још увек није формирана. Са нама је и Иван Тодосијевић који је осуђен због своје речи. Специјалне јединице полиције малтретирају нашу браћу, сестре, ту су четири нове базе. Забранили су нам вакцинацију, изборе, референдум, упуцали су Срећка Софронијевића, Драгици Гашић забрањују да купи хлеб. Десило се безброј напада и то су јасне поруке да нас не желе овде, као и повратницима да нису добродошли", рекао је Ракић.
Он је додао да Срби не желе да трпе терор Приштине.
"Ми немамо куд, и надам се да нећемо морати да се бранимо. Тортура коју Приштина врши народ више не може да трпи. Имаћемо протесте у школама, домовима здравља и у свим осталим институцијама. Народ се пита зашто ми морамо да плаћамо харач и зулум. Нисмо га плаћали Турцима, нећемо ни Куртију", нагласио је Ракић.
Додао је да Срби на КиМ желе само мир и да моле Приштину да не употребљава силу према нашем народу, и само траже да се поштује договорено, а то је формирање Заједнице српских општина.

У среду протест жена на тргу у Косовској Митровици: Не желимо да живимо у гету

Са прес конференције је упућен позив свим женама да се у среду у 15 сати окупе у знак протеста на главном градском тргу у Косовској Митровици одакле ће послати своју поруку незадовољства због ситуације на северу КиМ.
„Јако смо забринуте не можемо више да трпимо Куртијев терор, не желимо да живимо у гету, да децу одгајамо у оваквим условима. Желимо да нам деца расту у миру и слободи. Не желимо да нам Курти узима новац који нам је потребан да одгајамо нашу децу. Зашто да нам децу пресрећу специјалци са пушкама?“, упитала је Гордана Савић и позвала све жене са Косова и Метохије да се сутра у 15 окупе код споменика кнезу Лазару у Косовској Митровици и одатле искажу своје незадовољство акцијама Приштине.
Шта ће бити после неуспелих преговора Београда и Приштине - била је тема емисије "Свет са Спутњиком":
СРБИЈА
Вучић са Србима са КиМ: Само хоћемо да чувамо своје, сигуран сам да ћемо показати зрелост
СРБИЈА
Курти на захтев Америке одложио одлуку о кажњавању због таблица за 48 сати
Коментар