СРБИЈА

Четворо америчких сенатора позвало Куртија на мирно решење питања таблица

Група од четворо америчких сенатора изразила је разочарање због недостатка напретка у проналажењу дипломатског начина за решавање питања регистарских таблица и позвала премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија "да исцрпи све дипломатске путеве" како би мирно решио то питање са председником Србије Александром Вучићем.
Sputnik
Сенатори Џин Шахин, Рона Џонсона, Тома Тилиса и Криса Ван Холена у заједничком саопштењу које је Шахин објавила на Твитеру, а након неуспеха преговора у Бриселу, истичу да су све забринутији због ризика од насиља и нестабилности у региону који, упозоравају, угрожавају тешко стечени мир.
"Разочарани смо недостатком напретка у проналажењу дипломатског пута напред између влада Косова и Србије за решавање питања косовских регистарских таблица у српским ентитетима на Косову", навели су сенатори.
Они су истакли да подржавају напоре ЕУ да посредује у мирном решавању овог питања и "охрабрују премијера Куртија да исцрпи све дипломатске могућности да би постигао мирно решење" овог питања са председником Вучићем.
Сенатори су изразили захвалност снагама КФОР-а на томе што су одиграли кључну улогу у одржавању мира у региону.
Шахин и Тилис, који су међу потписницима овог саопштења, боравили су у посети Беоргаду и Приштини у априлу ове године.
Коментар