СРБИЈА

Дачић: Курти живи у паралелној реалности, никакви рокови нигде нису помињани

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је поводом изјаве премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да ће се споразум Београда и Приштине постићи на пролеће наредне године, „да никакви рокови нигде нису помињани, нити су део неког договора који је постигнут“.
Sputnik
Дачић је гостујући на Телевизији Б92 изјавио да Курти „живи у паралелној реалности“.
„За дијалог је потребно двоје а понекад и троје. Ако им није потребна Србија, онда не мора да се води дијалог“, рекао је Дачић.
На питање да ли је „француско – немачки предлог“ прихватљив за Србију, Дачић је рекао да је тај предлог могао да буде добра полазна основа за постизање договора између Београда и Приштине, ако нема чланства у УН“за Косово.
Дачић је рекао да Курти не поштује Бриселски споразум нити жели да настави дијалог док се не разговара о независности Косова. Истакао је да се за то време Србија сваки дан суочава са различитим притисцима и уценама.
Дачић се затим осврнуо и на ЕУ и њихов став према тзв. Косову, где је рекао да уколико неког прихватите као кандидата за чланство у ЕУ, то значи да сте ви њега већ определили као државу. Како је рекао, ми никада нећемо одбацити никакве планове, „само смо рекли шта је за нас неприхватљиво, а то је да Косово буде чланица ЕУ“.
„Западњаци кажу да не могу да натерају Куртија, а како можете нас да натерате на било шта?“, упитао је Дачић и додао: „Ми немамо већину у ЕУ, али имамо пет земаља које не признају Косово, имамо Мађарску која је рекла да неће гласати за чланство Косова у Савету Европе и ЕУ иако су признали тзв. Косово, па да ли је наш интерес да ми нарушавамо односе са тим земљама“.
Како је казао, за Србију су Русија и Кина земље број један и Србија не треба да нарушава односе с њима, пренео је Б92.
Коментар