РЕГИОН

Додик: Српска никада неће дозволити да БиХ призна Косово

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Република Српска део међународног права, потврђена на највишем нивоу у УН кроз Дејтонски споразум и Устав, и да никада неће дозволити да БиХ дође у позицију да призна Косово.
Sputnik
„То јасно говоримо годинама и поручујемо свима да је политичка дебата о томе потпуно искључена. Ми поштујемо и сарађујемо са Београдом и ставови које Београд има о Косову, односно Приштини су и наши ставови и то увек пратимо“, истакао је Додик.
Додик је то рекао новинарима у Бањалуци, реагујући на изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се „због горког искуства из БиХ неће допустити формирање Заједнице српских општина на Косову, јер не желе да Србија копира модел Републике Српске“.
Наводећи да Курти има велике проблеме да докаже свој легитимитет и да је још у привременим институцијама које нису легалне, нити међународно признате, Додик је напоменуо да већи број земаља чланица УН није признао самопроглашено Косово.
Додик је казао да није Курти тај који би требало да говори да ли је БиХ задовољна или не Републиком Српском.
„Слушао сам то и од (Хашима) Тачија на једном скупу од пре неколико година док је он још био на слободи и рекао сам му да спокојно спава, да их неће напасти Република Српска, али да је он отео од Србије значајан део територије и то сада говорим и Куртију“, навео је Додик.
Додик је рекао и да је Курти умислио да је неки месија који може да говори све и свашта и да је „обичан фолирант који умишља да може свима да дели лекције“, али да су та времена давно прошла.
„Они су сепаратисти у правом смислу те речи који покушавају да отму легитимни део државе, не понашају се у складу са Резолуцијом УН 1244 и то све када саберете они су дивљаци који желе да праве нешто у ирелевантним и нелегалним околностима“, казао је Додик, пренео је РТРС.
СРБИЈА
Курти: ЗСО би била нека држава Србије унутар Косова - нећемо то дозволити
Коментар