КУЛТУРА

Додик честитао Хандкеу 80. рођендан: „Наставите путем којим храбро идете“

Нобеловац Петер Хандке данас је прославио 80. рођендан, а тим поводом честитку му је упутио и председник Републике Српске Милорад Додик, док су домаћи медији као и они на немачком језику писали о његовом делу, раду, ставовима, контроверзама, наградама.
Sputnik
„Великом пријатељу српског народа упућујем честитку поводом 80. рођендана. Желим Вам да наставите путем којим храбро идете, јер је то пут истинске уметности али и неприкосновене храбрости и достојанства који одликују врхунског интелектуалца“, навео је Додик на Твитеру у честитки аустријском писцу на чији рођендан је објављена и књига његових белешки „Време и простори“.
Додик је навео да је Хандке пријатељ српског народа према којем он и грађани РС гаје посебна осећања захвалности за све што је учинио и што је и у најтежим временима био уз српски народ.
„На томе смо Вам вечно захвални“, поручио је Додик у честики упућеној нобеловцу чији књижевни рад обухвата више од 70 прозних радова и двадесетак позоришних дела и сценарија за филмове од којих је најпознатији Вендерсов „Небо над Берлином“ из 1987. године.
Додик је додао да Република Српска предано прати Хандкеов рад, јер је он човек и писац који је романима, драмама и есејима у књижевност унео нови језик, језик истине и правде.
Рођендан нобеловца, који је још у младости написао неке од најзначајнијих текстова 20. века пропратили су и бројни текстови у домаћим медијима као и у медијима на немачком језикукоји су подсетили на његова дела, награде - од Бихнерове коју је добио са 30 година, до Нобелове из 2019. године, као и на његове ставове везане за ратове на простору бивше Југославије, због којих је био изложен бројним нападима, а што је био разлог да врати новчани износ Бихнерове награде и постане први писац који је то икада учинио.
Негирање злочина које су починили Срби у тим ратовима, однос према Слободану Милошевићу, есеј „Правда за Србију“учинил су га још спорнијим, у односу и на време када је 1966. године, у САД оптужио литерарну „Групу 47“ са Гинтером Грасом на челу за „описну импотенцију“, али је коначно скоро три деценије након ратова добио Нобелову награду за, како је наведено у образложењу, утицајно дело које је језичком домишљатошћу истражило периферију и специфичност људског искуства.

„Његово писање утицало је на неколико генерација у послератној Европи. Хандке често пише о повратку својим коренима. Рекао је да га је класика очувала, али он је модеран писац“, речено је у образложењу награде Хандкеу за кога данас, поводом рођендана, немачки медији истичу, да ће значај његовог дела тек расти.

Хандке је један од најсвестранијих и најплодоноснијих писаца немачког говорног подручја. Добитник је бројних награда – Кафкине, Шилерове, Ибзенове, као и признања „Томас Ман“
У Србији су до сада објављене бројне Хадкеове књиге међу којима „Велики пада“, „Голманов страх од пенала“, „Моравска ноћ“, „Кратко писмо за дуги растанак“, „Несрећа без жеља“, „Други мач“ ,„Крадљивице воћа“, а у припреми је и „Губитак слике“, пренео је Танјуг.
Коментар