СВЕТ

Европска комисија именовала специјалног изасланика за слободу вероисповести ван ЕУ

Европска комисија је именовала Белгијанца Франса ван Дала као специјалног изасланика за промоцију слободе вероисповести или уверења ван граница ЕУ, а његов задатак ће бити да успостави дијалог са трећим земљама како би се спречила дискриминација као и екстремизам на основу вере или уверења.
Sputnik
Специјални изасланик биће у тесном контакту и координацији са потпредседником Комисије Маргаритисом Шинасом, који је задужен за вођење дијалога Комисије са црквама, верским удружењима или заједницама, као и са филозофским и неконфесионалним организацијама.
Комисија је оценила да је слобода вероисповести или уверења на удару у многим деловима света.
“Данашње именовање показује посвећеност Комисије да се позабави овим изазовом и осигура да се поштују права свих вера и уверења. Специјални изасланик ће успоставити дијалог са националним властима и другим заинтересованим странама у земљама које страдају од дискриминације на основу вере или уверења", саопштила је Комисија.
Они наводе да ће изасланик подржати процесе интеркултуралног и међурелигијског дијалога, укључујући подстицање дијалога између представника различитих вера и успостављање заједничких иницијатива.
"Он ће успоставити мере за дерадикализацију и спречавање екстремизма на основу вере или уверења у трећим земљама. У сарадњи са властима из трећих земаља, промовисаће верску разноликост и толеранцију у оквиру образовних програма и наставних планова и програма”, саопштила је Комисија.
Франс ван Дале је у току своје каријере обављао неколико кључних дипломатских функција као шеф кабинета Његовог Величанства Краља Белгије, шеф кабинета председника Европског савета Хермана ван Ромпеја и стални представник Белгије при НАТО-у. Претходно је био и амбасадор Белгије у САД, као и амбасадор и стални представник при Европској унији у Бриселу.
Коментар