Катар 2022

Енглеска се враћа кући, шампион чува круну – срећна Француска слави Лориса и Жируа

Репрезентација Француске последњи је полуфиналиста Светског првенства у Катару после тријумфа над Енглеском од 2:1. Уз много среће „Галски петлови“ настављају да бране титулу из Русије, пошто је Хари Кејн промашио пенал за изједначење у 84. минуту, уз велики број промашених шанси Енглеза.
Sputnik
Два пута је Француска водила, а на крају је сачувала некако предност коју јој је донео Оливије Жиру поготком у 78. минуту. Зато ће се у борби за финале у среду од 20 часова борити са Мароком.
А управо је Жиру био први који је запретио главом после десетак минута игре и уводног испитивања снага. Француска ненадано стигла до предности у 17. минуту.
Аурелијен Чуамени, скупоцени везиста Реала, приметио је рупу у дефанзивном блоку Енглеза и распалио десном ногом, лопта је прошла поред Белингема и изненадила Пикфорда за вођство Француске. Ретко леп гол.
Енглеска је потом загосподарила тереном. Потпуно су Острвљани доминирали и долазили до прилика, али је сјајни голман Француске Уго Лорис успео да сачува мрежу.
Мајсторски је у 22. минуту ушао у шут Кејну, затим и у 29. скинуо одличан шут са дистанце клупском саиграчу и најрасположенијем играчу на терену. Тражили су Енглези и пенал средином првог дела због старта Упамекана на Кејну, али ВАР се није огласио.
Ембапе, који се није много видео на овом мечу, јер је био добро чуван запретио је први пут у 39. минуту, лоше, високо преко гола.
Енглеска је одлучније ушла у друго полувреме, а награда за то стигла је у 54. минуту када је Хари Кејн са беле тачке поравнао на 1:1. Претходно је Чуамени оборио Саку, па главни судија из Бразила није имао недоумице.
Могла је екипа Герета Саутгејта до предности средином другог дела, али је срећа погледала Лориса после покушаја главом Мегвајера у 70. и Саке у 72. из трка на пас Шоуа.
Енглеска је кажњена за промашаје у 78. минуту када је Гризман пронашао у петерцу Жируа, а овај уз помоћ Мегвајера матирао Пикфорда. Тај гол уследио је само пар десетина секунди након што је енглески голман одбранио зицер Жируу.
Имали су Енглези шансу да се врате у меч. Само што је лопта опет кренула са центра Тео Ернандез је неспретно оборио Мејсона Маунта, а главни судија после асистенције из ВАР собе показао на 11 метара.
Лопту је опет дохватио Кејн, али овај пут очајно шутирао, високо преко гола и најавио повратак кући за своју репрезентацију. Пробала је Енглеска у финишу да направи чудо, Француска се скроз бранила, а последњу шансу имао је Рашфорд.
Као и Холанђани синоћ, и Енглези су имали слободан ударац надомак шеснаестерца, али нису одиграли комбинацију, већ је Рашфорд шутирао мало преко гола. И то је био крај.
Фудбал се ни овог Божића неће вратити кући, али хоће Хари Кејн и саиграчи. А Француска наставља да брани светску круну са добрим изгледима да то учини.
Катар 2022
Заменио је Босанца и претекао Србина – за историју Африке!
Коментар