МУЛТИМЕДИЈА

Руска салата, остриге и Павлова: Божићни и новогодишњи оброци широм света

Постоји много јединствених посластица, рецепата и јела које разне културе праве и конзумирају 31. децембра или 1. јануара како би донеле срећу у предстојећој Новој години.
Sputnik
У Шпанији људи једу грожђе. У Турској се све врти око нара. Кукурузни хлеб, риба и резанци су само неки од примера добре хране која се једе широм света за почетак нове године. Те традиције у новогодишњој ноћи имају слојевито, дубоко значење које треба истражити пред сезону празника. Ко зна, можда чак и инспиришу да започнемо нову традицију 2023. или да променимо мени за новогодишњу забаву.
1 / 15

Божићна вечера у Сједињеним Државама није потпуна без печене ћуретине. Традиција божићне ћурке може се пратити од Хенрија Осмог, који је ћуретина буде основни оброк за свечани дан.

2 / 15

У Француској су остриге једно од најпопуларнијих јела на божићној трпези.

3 / 15

Божићни пудинг (пудинг од шљива) се служи након божићне вечере у Британији и Ирској. Такође је популаран у Аустралији и другим местима са британским имигрантима.

4 / 15

Шпански турон, нугат производ из југозападне Европе, популарна је посластица током празничне сезоне у Шпанији.

5 / 15

Шаран на Бадње вече, традиционално јело које се служи у Пољској за вечеру, Бризбејн, 2020.

6 / 15

Медењаци су традиционална божићна посластица у Летонији, Естонији, Финској и Скандинавији.

7 / 15

Домаћа посластица Павлова торта украшена семенкама нара и шлагом. Десерт је пореклом из Аустралије или Новог Зеланда са почетка 20. века. Име је добио по руској балерини Ани Павловој.

8 / 15

Божићна гуска (Weihnachtsgans), традиционално немачко јело које се припрема за Божић. То је печена гуска која је обично пуњена луком, сувим шљивама, кестенима, јабукама и/или урмама.

9 / 15

Аутентичан и укусан тамалес од црног пасуља са свежим козјим сиром, божићно јело у Мексику и Централној Америци. Тамалес је латиноамеричка традиција припреме свињетине и кукуруза. Пошто је кукуруз боја злата, он такође значи богатство и просперитет.

10 / 15

Нешто модернија верзија традиционалног финског божићног оброка јоулупоита. Ова вечера укључује тепсију од кромпира, росоли ликер, лосос, кавијар, харинге, маслине и разне сиреве. Традиционална божићна шунка замењена је верзијом од соје.

11 / 15

Тошикоши соба, новогодишњи резанци у Јапану. Златари су користили фино брашно за ово јело да сакупе залуталу златну прашину или златни лак, јер лако покупи злато. На овај начин се каже да једење соба доноси злато у домаћинство за наредну годину.

12 / 15

Јапанци украшавају Токоному, увучени простор у соби за пријем у јапанском стилу, у којој су изложени предмети за уметничко уважавање, овим хрпама мочи колача под називом „Кагами мочи“. Некада су их људи правили сами, али недавно се продају упаковане у продавницама пиринча или вагаши продавницама.

13 / 15

Руска салата на новогодишњем столу. Руска салата у Русији се зове Оливије, по имену њеног творца – француског кувара Лисјена Оливјеа. Салата Оливије је традиционално салатно јело у руској кухињи, које је популарно и у другим постсовјетским земљама и широм света.

14 / 15

Котечино, италијанска празнична храна, која потиче из Модене и обично се комбинује са динстаним сочивом. Основа током божићних или новогодишњих вечера, котечино и зампоне су празнични класици. Упарени са сочивом (за које се каже да доноси срећу) или пире кромпиром, они су симбол древне традиције.

15 / 15

Божићна торта у британском стилу са марципаном и глазуром. У Енглеској, божићни колач је традиција која је започела као каша од шљива. Људи су јели кашу на Бадње вече, користећи је за припремање стомака након поста. Убрзо је у мешавину каше додато суво воће, зачини и мед, па се на крају претворила у божићни пудинг.

Коментар