КУЛТУРА

Кијевска музичка академија одбила да избаци име Чајковског из назива, министар културе разочаран

Министар културе Украјине Александар Ткаченко изјавио је да је разочаран због одлуке колектива Националне музичке академије из Кијева да одложи одлучивање о искључивању имена руског композитора Петра Чајковског из њеног назива.
Sputnik
Како преноси украјински портал „Страна“ академији су препоруку о искључивању имена Чајковског из њеног назива раније препоручили ресорни комитет Врховне раде Украјине и друге надлежне установе.
„Разочарани смо због тога што радни колектив Националне музичке академије Украјине, чија је седница одржанаа данас у Кијеву, сматра да је потребно још разматрати питање треба ли уклањати име Чајковског из назива познате украјинске високообразовне музичке установе“, навео је Ткаченко.
Министар је навео да се чак и не поставља име чије име треба да носи та установа, већ да је реч о питању симбола којима се означава украјински образовни и културни простор.
Портал подсећа да је раније образовни савет Националне музичке академије „Чајковски“ одбио да искључи име познатог руског композитора из свог назива, јер је отац Чајковског потицао од запорошких козака, а сам композитор се према Украјини односио „с невероватном љубављу“.
Образовни савет је, такође, саопштио да је Чајковски био оснивач високог музичког образовања у Украјини и да је управо ту напписао много својих композиција.
РУСИЈА
Британски оркестар „отказао" Чајковског и платио угледом
Коментар