КУЛТУРА

Радославу Зеленовићу награда „Небојша Поповић“

Добитник награде “Небојша Поповић” за 2022. годину је Радослав Зеленовић за целокупан вишедеценијски рад у српском филму и кинематографији.
Sputnik
Значајни резултати дугогодишњег директора Југословенске кинотеке и директора Фестивала европског филма Палић огледају се, према оцени жирија, у залагању и труду у промоцији филма и кинематографије, у ширењу филмске критике и теорије, образовању младих кадрова на почетку свог професионалног рада у седмој уметности и стварању услова за што боље функционисање и даљи развој филмског промишљања, културе гледања филма и дијалога о филму, као и што бољег функционисања кинематографије.
Једногласну одлуку је донео жири у саставу: филмски продуцент, уредник филмског програма Дворане културног центра Београда Иван Аранђеловић (председник), редитељка и прва добитница ове награде Светлана Поповић и теоретичар филма, филмски критичар и уредник “Филмоскопије” Никола Радић.
Годишњу награду “Небојша Поповић” за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе основали су Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Културни центар Београд, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица / Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана “Поглед у свет” / Фестивал ауторског филма, Фонд Б92 / Фестивал “Слободна зона”, Међународни фестивал документарног филма “Белдокс” и чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио.
Радослав Зеленовић уручио награду „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији Александру Берчеку на отварању 28. Фестивала европског филма Палић
Награду чине новчани износ и уметнички предмет/плакета према ауторском концепту Ајле Селенић, које обезбеђује Филмски центар Србије, као и право и привилегија добитника награде на селекцију филмског програма приликом доделе награде за наредну годину.
Зеленовићу ће награда бити уручена 11. јануара 2023. године у 20 сати у Дворани Културног центра Београда, у оквиру филмског маратона који је конципирао Павле Леви, добитник награде за 2021. годину.
Досадашњи добитници награде “Небојша Поповић” су: Светлана и Зоран Поповић (2016), проф. Владимир Влада Петрић (2017), Милан Влајчић (2018), Мирољуб Стојановић (2019), Срђан Вучинић (2020) и Павле Леви (2021).
КУЛТУРА
Палић: Награђени Арсенијевић и Огреста
Коментар