Важан је и период сазревања, јер је неопходно да плодови буду зрели пре првог мраза. Један од главних услова при избору сорте у Сибиру је отпорност на болести и штеточине. Важан је и укус плодова, па велики број воћара предност даје слатким, сочним и ароматичним јабукама.
У сибирским воћњацима се најчешће могу наћи јабуке сорте: Ермаковско горно, Ранетка Ермолаева, Горноалтајска, Алтајско вагрјано, Мелба, Жебробска, Аљонушка, Бели налиц, Анис, Уралско наливноје, Медуница и Бајана.
Крушка се не може тако често видети у сибирским воћњацима, јер је она слабо отпорна на ниске температуре и не може брзо да да плодове, а и принос је мали. Међутим, у сибирским воћњацима се гаје сорте које су погодније тим климатским условима, као што су: Купава, Нарјаднаја ефимовка, Бесемјанка, Сварог, Перун, Лељ и Внучка. Најотпорније на мраз су: Северјанка, Повислаја, Тема, Поља, Лимонаја, Зоја, Сибирјачка и Кујумскаја.
Приликом сађења вишње у Сибиру је веома важно да се правилно одабере сорта, а затим да се направе сви услови за њен раст. У Сибиру расте вишња која може да се гаји у степама или обична вишња. Вишња која расте у степама је: Касмаменка, Алтајска ласточка, Алтајска рана, Максимовска, Кристина, Желанаја, Рана степна, Прозрачнаја, Вузовскаја и Иртишска. Сејанец лубској и Шоколадница.
Врсте шљиве које се гаје у Сибиру су такође прилагођене хладним климатским условима. Веома је важно да се правилно засаде. У Сибиру најбоље расту врсте шљива као што су: Пересвет, Алтајска јубилејна, Падарок чемала, Чемалска, Жемчужина Урала и Гордост Урала.