РУСИЈА

Захарова: Италија не може бити посредник у Украјини – неке земље се воде себичним циљевима

Италија не може бити посредник између Москве и Кијева јер помаже крвавом кијевском режиму и заузела је агресиван антируски став, саопштила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Sputnik
Она је тим речима прокоментарисала изјаву италијанске премијерке Ђорђе Мелони која је на завршној конференцији у децембру изјавила да је Рим спреман да буде „гарант“ мировног процеса у Украјини.
„Многе земље изражавају спремност да учествују у решавању украјинске кризе, а поједине нам директно нуде своје услуге посредовања. О томе су говорили папа Фрања, председник Француске Емануел Макрон, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и други лидери држава и влада, политичари и званичници“, подсетила је Захарова.
Међутим, како је оценила, „неки то чине искрено, док се други воде својим себичим циљевима, покушавајући да се углаве у преговарачки процес ради спољнополитичке користи“.
„Међутим, чудно је слушати предлоге о посредовању од земаља које су од самог почетка специјалне војне операције у Украјини заузеле недвосмислен и веома агресиван антируски став и не само да су подржале крвави кијевски режим, него му и пружају значајну војну и војно-техничку помоћ и свесно пумпају Украјину најсавременијим наоружањем“, приметила је Захарова.
На пример Италија, по њеним речима, „поред широког спектра наоружања и војне технике испоручује Кијеву и противпешадијске мине“.

„Такви неодговорни потези не само да повећавају број жртава, између осталог и међу цивилним становништвом у Донбасу, продужавају сукоб, него и носе опасност од увлачења земаља НАТО-а у директан сукоб са Русијом. Међутим, западни спонзори Кијева, међу којима је, нажалост, и Италија, не мисле да стану него, напротив, повећавају испоруке. Очигледно, с обзиром на пристрасан став Италије, не можемо је разматрати ни као 'поштеног посредника' ни могућег гаранта мировног процеса“, поручила је Захарова.

РУСИЈА
Марио Драги: Само Путин може да заврши сукоб у Украјини
Коментар