СПОРТ

Три разлога због којих је Новаков тријумф у Аделејду важан

Нова сезона је за Новака Ђоковића почела одлично. Другог дана Божића постао је победник турнира у Аделејду, и освојио 92. титулу у каријери, иако се током финала суочио са меч лоптама за ривала. Колико је Новак ментално јак доказује чињеница да је пре само 12 месеци био протеран из земље у којој је сада подигао пехар.
Sputnik
Послали су га на суд где је победио власт, ставили су га у имиграциони центар као да је затвореник и на крају му рекли да спакује кофере, напусти Аустралију и не појави се наредне три године у тој земљи.
Међутим, добро се добрим враћа, не само у бајкама него и у животу, па су се и у Аустралији појавили људи којима је правда испред неправде и укинули забрану уласка у земљу Новаку Ђоковићу.
Ниједну ружну реч, ниједну злонамерну изјаву, ниједан неприкладан гест није према Аустралијанцима направио Новак када је протеран, а то није учинио ни када је 12 месеци касније добио прилику да поново игра у тој земљи. Не само да је играо него је и освојио турнир.
Церемонија доделе трофеја почела је тако што је представник Абориџина очистио трофеј од злих сила, што се Новаку јако допало и на чему је захвалан.
„Сјајан моменат што смо имали благослов овог трофеја, од стране народа који је хиљадама година на овој територији. Хвала што преносите културу и историју вашег народа током толико година. Видимо се следеће године“, рекао је Новак.
Тријумф српског тенисера у Аделејду важан је из много разлога, а један од њих је управо везан и за повратак у Аустралију.

Ментална громада

По доласку у Аустралију Новак није желео да се оглашава одмах, па се тако једва сазнало да је српски ас стигао у Аделејд где га је чекала припрема пред први Гренд слем у сезони.
Сам повратак у земљу из које је депортован довољан је знак колико је Ђоковић ментално јак и спреман да у својој глави разбистри сваку мисао. Међутим, повратак није била једина ставка са којом је Србин морао да се носи.
Најпре га је у полуфиналу против Данила Медведева задесила повреда задње ложе. У седмом гему првог сета Новак је истегао тај део ноге, а на његовом лицу одмах се оцртала болна гримаса која је указивала на то да наставак дуела са бившим бројем један неће бити лак.
Новак је међутим пронашао тактику, видео је да притисак полако „меље“ Медведева више него његови ударци и трудио се да поене осваја што брже.
Успео је да је преброди и пласира се у финале које је „на папиру“ требало да буде лако, али било је све осим тога. Себастијан Корда је изузетно талентовани тенисер, али му фали искуства за велике мечеве односно велике противнике попут Новака.
Колико год је на тренутке играо сјајно, долазио је до момената где је концентрација пуцала, а то га је скупо коштало. Новак је у првом сету пре него што га је изгубио успео да спаси чак шест сет лопти.
У другом сету Новак је спасао и меч лопту, после које је успео да освоји сет у тај-брејку и преокрене резултат у своју корист.
Српски тенисер је у тај-брејку и првог сета и на почетку другог сета играо непрепознатљиво лоше. Правио је грешке које од њега годинама нисмо виђали, ударао рамом рекета лоптицу и био пасиван на шта тек нисмо навикли.
У тренуцима када је Корда поклањао лоптице које је требало напасти, Новак их је нервозно враћао и низао грешке.
Упркос свему Новак је успео да се врати у свој моментум, иако нервозан да одоли упорном противнику у мечу који је био и психички и физички тежак. Због мечева као што је финале Аделејда се за Новака каже да је ментално најјачи не само тенисер него можда и спортиста свих времена.

Победа у свлачионици

Себастијан Корда је 33. рекет света и у каријери која је тек на почетку 22-годишњак има једну титулу. Колико год да је талентован и има прилику да игра на великим турнирима, пред први сусрет са Новаком Ђоковићем младом Американцу сигурно није било лако.
Финале Аделејда је један од идеалних примера за оне мечеве које су добијени још „у свлачионици“. Истина, далеко од тога да је Новаку било лако, напротив имао је јако тежак посао, али је Корда у најважнијим тренуцима поклањао поене српском асу.
Сам Новак рекао је по завршетку меча да је Себастијан требало да победи и освоји трофеј, међутим, Корда није користио шансе и Новакова „широм отворена врата“.
„Добро вече свима, надам се да сте уживали у овом шоуу вечерас (у Аустралији је вече). Желим да кажем неколико речи Себу Корди и његовом тиму, страшан турнир. Мислим да морам да кажем да си био ближи победи него ја. Једна или две лопте, ниси имао срећу. Будућност је светла за тебе, само настави тако јер си изванредан играч", рекао је Новак.
Најпре је у току десетог гема првог сета Корда има три везане сет лопте, а ниједну није искористио. Две је прокоцкао својом грешком, а колико га је у том тренутку „саплео“ притисак најбоље је показала трећа сет лопта.
Американац је имао празан терен пред собом, изашао је на мрежу и само је требало да додирне рекетом лоптицу, али она је завршила у мрежи.
Стегла се Корди рука и када је имао меч лопту, а Новак је искусно препознао да је Американцу зафалило храбрости, па га је напао и успео да спаси ту меч лопту фантастичним излацком на мрежу.
Да је Корда пре Аделејда у биографији имао уписан неки меч против Новака, овај сусрет вероватно би прошао другачије. Колико год да је свестан свог талента Корда није могао да се одузме утиску да је имао прилику да савлада једног од најбољег свих времена, а сама помисао на то као да је уплашила Американца.

Добар знак за Аустралијан опен

Новак је освајањем турнира у Аделејду послао јасан знак ривалима на Аустралијан опену поготово Рафаелу Надалу, актуелном шампиону првог Гренд слема у сезони са којим се после финала против Корде изједначио по броју освојених трофеја у каријери.
Иако је на тренутке деловало да Новак нема снаге, да ће га нервоза избацити из такта и да више нема ту свежину, српски ас једним поеном поново је успео да демантује и докаже да су он и тенис још увек један од најлепших љубавних романа.
Новак није могао да замисли бољу увертиру за Аустралијан опен који је освајао рекордних девет пута јер ће сада потпуно разигран, загрејан и пун мотивације и самопоуздања отићи у Мелбурн.
У току турнира у Аделејду огласио се Карлос Алкарас који је објавио да неће играти на првом Гренд слему у сезони, а то Новаку додатно повећава мотив за Аустралију јер ако подигне јубиларни десети трофеј на том Гренд слему Ђоковић се враћа на прво место АТП листе.

„Нисам могао да добијем бољу припрему за Аустралијан опен, то је и главни разлог зашто сам учествовао овде, али наравно да желим да освојим сваки турнир на коме играм, без обзира на број поена који носи. Радујем се одласку у Мелбурн и надам се да ћу имати довољно времена да се опоравим за две недеље тениса“, потврдио је Ђоковић.

СПОРТ
Нови ударац за Аустралијан опен – још једна шампионка се повукла
СПОРТ
Ђоковић је Надалу послао јасну поруку – забрањивали га, а он поново стигао Шпанца
СПОРТ
Ђоковић после 92. титуле и избацивања брата из ложе: Марко, волим те!
Коментар