СРБИЈА

„Правда за Слађана“: У центру Косовске Митровице одржан скуп подршке Слађану Трајковићу

Чланови породице и пријатељи бившег припадника Косовске полиције Слађана Трајковића окупили су се данас у центру Косовске Митровице како би послали подршку Трајковићу који је ухапшен средином децембра.
Sputnik
Трајковића тужилаштво у Приштини терети за кривично дело ратни злочин који се наводно догодио у Вучитрну током рата 1999. године.
Учесници скупа су носили транспаренте на којима је писало „Правда за Слађана“, „Ухапсите и мене и је сам Слађан“, а поруке су биле исписане и на албанском језику.
На једној од фотографија који су носили учесници протеста била је и фотографија на којој се виде повреде које Слађан има на глави, а испод фотографије је писало „Јел ја немам право на лечење зато што сам Србин?“.
Адвокат Дејан Васић који заступа Трајковића истакао је жељу да се овим протестом, породице и пријатеља Слађана Трајковића, покаже да се ради о часном човеку.
„Процес се води против човека који је изнад свега водио рачуна о једнакости и чинио све да помогне да у насељу Бошњачка Махала, у ком живи, не дође до ексцеса између Албанаца и Срба и који је у миру живео са својим комшијама Албанцима и Србима. Данас су управо ту припадници и једне и друге нације. Овим желимо да покажемо и суду пред одлуку о продужењу притвора Слађану да он није починио оно што му се ставља на терет“, рекао је Васић уз напомену да је његово здравствено стање изузетно погоршано и да очекује да ће се Слађану одредити кућни притвор уколико одлука о продужетку притвора буде донета.
Трајковићева супруга Сузана рекла је да је захвална пријатељима и комшијама и да су они показали које Слађан.
„Апелујем још једном на Кфор и Еулекс јер су они ту да бране интересе Срба, али се у овом случају види да Срби немају никакву подршку нити заштиту. Мој супруг је невин и Курти би требало да се преиспита јер је Слађан интегрисан у Косовску полицију након провера које су рађене од стране полиције. Радио је девет година и сада након два месеца пошто је напустио Косовску полицију он постаје ратни злочинац. Слађан важи за угледног грађанина и подршку има од свих комшија Албанаца, али не смеју јавно да му дају подршку јер су од Куртијеве реакције престрављени“, рекла је Сузана.
Она напомиње да се Слађану крше права у затвору.
„Здравствено стање му је погоршано, лекове које користи му нису дали јер имају маркице са српском ознаком, дају му неку замену а ми не знамо ни који су то лекови. Слађан нема ни новине ни било који вид информација о томе шта се дешава“ истакла је Сузана.
Један од Трајковићевих комшија, Албанац Арафат Љатифи поручио је са протеста да је Слађан ухапшен на правди Бога.
„Познајем Слађана 23 године. Заједно смо ишли на пецање, дружили се, мислим да је ухапшен на правди Бога. Живи са Албанцима заједно у Бошњачкој махали. Ти Алабанци међу којима има и његових колега долазили су код њега на славу. Заједно су јели и пили и онда након 23. године неко покаже прстом и човек буде ухапшен. Треба све да нас похапсе и да кажу да смо ратни злочинци. Сви људи деле моје мишљење, али се плаше да то јавно кажу. Ја се не плашим да ово кажем имам троје деце, живим од социјале, радим приватно и ником ништа не дугујем“, казао је Љатифи.
Коментар