Истраживање у којему је учествовало 24.011 Американаца старијих од 40 година показало је да је само један оброк дневно генерално повезан с већим морталитетом, преноси портал „Сајенс алерт“.
Прескакање доручка повезано је с већим ризиком од смрти од кардиоваскуларних болести, а прескакање ручка или вечере с већим морталитетом од свих узрока. Проблем је уочен и када су посреди сва три оброка, ако су преблизу један другом. Размак од четири до пет сати међу оброцима такође носи већи ризик од смрти од свих узрока.
„Наше истраживање је открило како је вероватније да ће особе које једу само једном дневно пре умрети од оних које једу више пута дневно“, рекао је Јангбо Сан, епидемиолог са Универзитета Тенеси.
Веза је остала чак и након што су научници прилагодили резултате разним факторима животног стила попут конзумације алкохола, пушења, нивоа физичке активности или квалитета исхране.
„Затопрепоручујемо конзумацију најмање два или три оброка дневно“, рекао је Сан.
Студија није имала довољан обухват да би се утврдила узрочно-последична веза између прескакања оброка и преране смрти, али је и веза довољна за даље истраживање, напомињу аутори.
Могуће је да постоје и други узроци који утичу на прехрамбене навике и морталитет.
„Наши резултати се заснивају на анализи јавних података и не имплицирају каузалност“, рекао је Веи Бао, епидемиолог са Универзитета Ајова. „Без обзира на то, оно што смо открили има метаболичког смисла“, додао је он.
„Метаболички смисао“односи се на то да прескакање оброка доводи до тога да се у једном од њих у организам унесе превише енергије. То може да проузрокује неравнотежу у начину на који тело регулишеглукозу и последично наруши метаболички систем. Отприлике 30 одсто испитаника редовно је јело мање од три оброка дневно.
За то, наравно, постоје бројни разлози - од радног времена, ужурбаног начина живота, сиромаштва, намерног губљења килограма, али научни тим који је спровео студију нада се да ће она подстаћи даље анализе важности конзумирања редовних оброка.
Студија је објављена у часопису „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics“.