МУЛТИМЕДИЈА

Наступила година црног воденог Зеца

С обзиром да је према кинеском хороскопу водени Зец симбол дуговечности, мира и просперитета, можемо се радовати 2023. години као години наде. Кинеска Нова година Зеца почиње 22. јануара и завршава се 9. фебруара 2024. године.
Sputnik
1 / 12

Празник пролећа, односно нова лунарна година, јесте најважнији и најсвечанији празник у Кини.

На фотографији: Жена се моли у храму првог дана Лунарне Нове године у Малезији

2 / 12

Свака година је у знаку неке животиње. Према легенди Буда је за Нову годину позвао све животиње, али се одазвало свега 12 и то овим редоследом: пацов, биво, тигар, зец, змај, змија, коњ, коза, мајмун, петао, пас и свиња.

На фотографији: Људи током прославе Лунарне Нове године у Пекингу

3 / 12

Прослава траје 15 дана и завршава се уз пуно пиротехнике – петарди и ватромета. Верује се да се тако терају зли духови.

На фотографији: Ватромет током прославе Лунарне нове године на Јави

4 / 12

Кинеска Нова година је у знаку црвене боје која симболизује врлину и искреност и верује се да тера зло. На прозоре и врата стављају се украси од црвеног папира, а новац се поклања у црвеним ковертама.

На фотографији: Младе акробате на прослави Лунарне нове године на Тајланду

5 / 12

Последњег, петнаестог дана празновања, у ваздух се пуштају црвени лампиони.

На фотографији: Ватромет током прославе лунарне Нове године у Манили

6 / 12

Кинеска астрологија генерално описује особе рођене у знаку Зеца (рођене1903, 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011) као нежне, тихе, елегантне, будне, брзе, веште, љубазне, стрпљиве, веома одговорне и верне људе.

На фотографији: Таоистички свештеници у храму Вонг Таи Син како би дочекали лунарну Нову годину Зеца у Хонгконгу касно 21. јануара 2023, док су људи хрлили у храмове да се моле за срећу и срећу у новој години.

7 / 12

Постоји пет врста Зечева које карактерише пет елемената – метал, дрво, вода, ватра и земља. Водени зец је познат по томе што је нежан, љубазан, и способан да се лако прилагоди различитим условима, а слабе тачке су му неспособност практичног размишљања и непостојаност.

На фотографији: Жена и дете са цветним украсом у облику зеца у пешачкој трговачкој зони првог дана празника лунарне Нове године у Пекингу, у недељу, 22. јануара 2023.

8 / 12

Када је љубав у питању, једна од карактеристика Воденог зеца је да је веома кокетан. То значи да је звезда романтичних веза активирана ове године. Дакле, ако сте слободни и спремни да се дружите, ово је добра година за проналажење нове љубави. Али у исто време, чувајте се препрека у вези, пре свега неверства.

На фотографији: Људи током прославе Лунарне нове године у храму у Кини

9 / 12

Што се тиче каријере и новца, година Зеца би требало да буде знатно боља у односу на (претходну) годину Тигра у смислу новца и богатства, јер су и директно и индиректно богатство активирани ове године.

На фотографији: Људи током прославе Лунарне нове године у Мјанмару

10 / 12

Директно богатство се односи на богатство које је резултат напорног рада, стабилне каријере и пословања, док се индиректно богатство односи на прилике или изненадни прилив новца.

На фотографији: Токијски торањ у црвеном за прославу Лунарне нове године у Јапану

11 / 12

Празник пролећа, односно нова лунарна година, је најважнији и најсвечанији празник у Кини.

На фотографији: Новогодишња декорација у Пекингу

12 / 12

Пошто су Зечеви такође веома друштвени, ово је идеална година за удруживање са другим људима (ортаклук) за бољу зараду. Дугорочне и стабилне каријере су ове године повољније, као и послови на мрежи и предузећа (нпр. блоговање, онлајн продаја и слично).

На фотографији: Посетиоци у популарном туристичком месту првог дана празника лунарне Нове године у Пекингу, у недељу, 22. јануара 2023.

Коментар