РУСИЈА

Русија штити своју робну марку - патентирана фотографија ракете „Сојуз 2“

„Роскосмос“ је патентирао у виду робне марке слику ракете „Сојуз 2“, као и њену лаку верзију „Сојуз 2.1в“, пише на сајту „Роспатент“.
Sputnik
Слике су патентиране у разним категоријама: аутомати за продају карата, 3Д наочаре, уређаји за снимање звука, апарат за магнетну резонанцу, разна опрема за мерење, опрема за рониоце, кертриџи за видео игре, кључеви за криптовалуте, апарати за сушење воћа, опрема за сауне, фарови за аутомобиле и друго.
Ракета „Сојуз 2“, која је произведена на осниву ракете „Сојуз У“ је наследница прве совјетске међуконтиненталне балистичке ракете Р-7. Прво лансирање ракете ракете „Сојуз 2.1в“ је било 8. октобра 2004. године и од тада је спроведено 117 лансирања различитих модификација ракете „Сојуз 2“. Ракета је дуго коришћена паралелно са ракетом „Сојуз У“, до 2017. године и „Сојуз ФГ“ до 2019. године.
Роскосмос је раније саопштио да планира да патентира легендарну фразу коју је пре лета рекао први космонаут Јуриј Гагарин: „Идемо!“. Тадашњи директор Дмитриј Рогозин је објаснио о потреби за патентима на примеру вотке, када је видео флашу вотке на којој је написана фраза: „Идемо!“ на етикети. Он је тада истакао да су патенти неопходни како би се такви производи заштитили.
РУСИЈА
Ракета „Сојуз" са три сателита лансирана са космодрома Восточни/видео/
Коментар