РЕГИОН

Мисија „Луча“: Пошто Црногорци не могу да реше проблеме на Земљи, покушаће у свемиру

Црногорска Влада нема пара ни за болнице, зато је тешко вјеровати бомбастичним насловима, али вјерујемо у младе људе који стоје иза овог пројекта, коментарише за Спутњик Веско Пејак из НВО Алтернатива најаву премијера у техничком мандату Дритана Абазовића да Црна Гора први пут у историји покреће свемирски програм.
Sputnik
Важно је, каже Пејаковић, подржати научнике и људе који сањају велике снове.
“Смејали смо се "Машану", а то је било прво домаће оклопно возило. Да је држава имала слуха, сад би имали домаћу производњу тог возила. Сваки пионирски покушај је тежак. Алтернатива је сигурна да је Влада само начелно подржала пројекат, јер су брзо избори. Ова Влада нема новца ни за болнице, јер у многима недостају љекови. Зато заиста не вјерујемо бомбастичним насловима. Али вјерујемо у младе људе који стоје иза овог пројекта. Јер Владе ће се мијењати, али остаје знање и умјеће. То једино може да извуче Црну Гору из ситуације у коју су је политичари увалили”, каже Пејак.
Саговорник Спутњика истиче да наука сваким даном напредује, подсећајући да неке ствари које су биле недоступне сад се могу наручити преко Е-баy или АлиЕxпресс-а.
“Рат у Украјини је показао да ће се будући ратови све мање водити "човјек на човјека", а све више дроновима, прецизним бомбама и роботима. Удио знања у тим технологијама је велики, док је удио материјалног све мањи. Црна Гора се још није опоравила од хакерских напада од прије пар мјесеци. Неки сервиси за грађане још не раде. Све школе у Црној Гори затворио је бубуљичави пубертетлија из Чешке, макар су нам тако рекли. Ако узмемо податак да је један систем који троши двије милијарде годишње паралисао клинац који удобно сједи кући испред компјутера вриједног 300 еура, онда је јасно да будућност све мање зависи од великих система, колико зависи од "паметних" система”, каже Пејак за Спутњик.

Абазовић звијезда мимова

Најава премијера у техничком мандату Дритана Абазовића да Црна Гора први пут у историји покреће свемирски програм изазвала је лавину коментара на друштвеним мрежама.
О тој изјави Абазовића извијестили су и регионални медији. Премијер у техничком мандату је јуче на почетку сједнице Владе саопштио да је Црна Гора почела да развија, први пут у историји, свој свемирски програм.
Додао је да се нада да ће у скорије вријеме сателит "Луча" бити ланисиран у орбиту. Након бројних реакција и мимова на друштвеним мрежама огласио се и Абазовић

“Захвалан сам свима који су подржали наш Црногорски свемирски програм, али и онима који и даље не вјерују. Уз мало подршке и много добре воље, “Луча” ће надам се сљедеће године у орбиту. Слиједе одлуке у наредним седмицама”, написао је Абазовић на друштвеним мрежама.

Абазовић је уз реаговање подијелио пар мимова који су данас били актуелни на мрежама.

Павловић: Док гледам овај циркус, осјећам бијес и разочарење

Политички теоретичар Феђа Павловић реаговао је на најаву Владе Црне Горе да ће опредијелити средства заа свемирска истраживања, наводећи да ситуација није смијешна.
"Претпостављам да бих могао да смислим пар квалитетних фора на рачун ове најаве, али искрено – немам инспирацију. Јер мени ово више није нимало смијешно. Заправо, већ неко вријеме, једино што осјећам пратећи овај циркус је бијес и разочарење", казао је Павловић.
Како каже "гомила кловнова јавни простор доживљава као простор за демагошко иживљавање".
"Гомила циничних, недораслих шићарџија и кловнова без трунке идеје, без визије и принципа, без икаквог осјећаја одговорности према земљи и народу који им је уступио мандат. Једна охола, декадентна класа, која је полуге власти доживјела као плијен, а јавну сферу као простор за демагошко иживљавање. И сасвим су “релаксирани” – и једни и други и трећи и пети – док нам се држава претвара у дисфункционално ругло, у бесудно поприште завађених кланова и дивљих експлоататора шљунка, док нам се друштвена тканина која нас чини заједницом пред очима разграђује. А од јавности су направили таоца, присиљеног да гледа бескрајну секвенцу инсценираних битака, јуриша и окршаја и немоћног да ишта уради не би ли се најзад прекинуо овај малтретман", оцијенио је Павловић.
Додаје да су можда након 30. августа очекивања била наивна и нереална, "али ово чему свједочимо данас заиста је испод сваког нивоа. Избори. Што прије".
Након што је Абазовић саопштио да Црна Гора покреће свемисрки програм огласио је предсједник Социјалдемократске партије Рашко Коњевић.
“Лет Абазовића у свемир је мали корак за човјечанство, а велики за Црну Гору, казао би да можде Нил Армстронг 2023. године”, написао је Коњевић на Твитеру.
Коментар