МУЛТИМЕДИЈА

Од „халуцинације“ до „плавог Аполона“: Како изгледа најскупљи накит на свету

Широм света обележава се Дан драгуљара. А та професија је једна од најстаријих. Жеља да се човек улепша и окружи лепотом постојала је и код примитивних људи, а вредност накита сведочила је о положају и статусу њихових власника.
Sputnik
Тим поводом, припремили смо фотографије најскупљег накита у историји који одушевљава својим изгледом и вредношћу.
1 / 10

Плави Аполон и Пинк Артемида – Плави Аполон је јаркоплави дијамант тежине 14,54 карата, а Пинк Артемида је 16-каратни крушкастог облика дијамант.

2 / 10

Кохинор или дијамант „планина светлости“, чувени дијамант раџе од Лахаура, тежак 106 карата, данас је најскупоценији драгуљ енглеске круне.

3 / 10

Драгуљ „Халуцинација“ вредан 55 милиона долара. Женски сат са розе бројчаником прекривен је са укупно 110-каратним дијаманатима у најекстравагантнијим бојама.

4 / 10

Јединствени дијамант од 14,32 карата невероватно интензивне светлонаранџасте боје. Камен је припадао непознатом колекционару више од 30 година, а када је стављен на продају, процењен је на 35,5 милиона долара и тиме поставио два рекорда вредности одједном. Прво, постао је најскупљи наранџасти дијамант. И друго, постао је дијамант са највећом вредношћу по једном карату.

5 / 10

Опенхејмер плави дијамант – 14,62 карата савршене боје и беспрекорне чистоће, постављен у смарагдни рез. Цена дијаманта била је 57,5 ​​милиона долара.

6 / 10

Огрлицу претенциозног назива „Неупоредиво“ дизајнирао је либански бренд накита Муавад 2013. године. Цена је 55 милиона долара, а тежак 637 карата. У центру композиције је беспрекоран жуто-браон дијамант тежине 407,48 карата. Камен је окачен о златну нит у облику винове лозе, украшен са 91 безбојним дијамантом. Легенде кажу да је дијамант за централни део пронашла девојка из Конга пре више од 30 година.

7 / 10

Дијамант „Нада“ је велики сафир вредан 45,52 карата. Изложен је у Природњачком музеју на Институту Смитсонијан у Вашингтону. Вероватно најпознатији дијамант пронађен у Новом свету.

8 / 10

„Двострука срећа“ од 4 милиона долара.

9 / 10

Са 59,6 карата, дијамант „Пинк стар“ је највећи дијамант на свету у категорији највећег светског дијаманта у беспрекорној фантастичној природној боји и овалној категорији.

10 / 10

Жан Тусан и „Картијеров“ дизајнер Петер Лемарханд креирали су Пантер наруквицу за Валис Симпсон 1952. године. Тело пантера је украшено дијамантима и ониксом, а очи су направљене од смарагда. Када се откопча, мачка мирно лежи са шапом испруженом напред, али, омотавши се око зглоба, пантер одмах показује своју грациозност и спретност.

Коментар