СВЕТ

Берлин: Немачко тужилаштво не открива детаље о нападу на зграду представништва агенције „Спутњик“

Немачка полиција привела је активисту Дмитрија Б, који је раније организовао акције против руских власти у Берлину. Немачки медији су писали да је он осумњичен да је 6. маја 2022. напао зграду у берлинској четврти Штеглиц, у којој су живели и радили руски новинари.
Sputnik
У саопштењу се наводи да је он приведен средином децембра 2022. године, али да се за то сазнало тек сада. Активиста се тренутно налази у једном од притвора у Берлину.
Берлинско тужилаштво не коментарише медијске извештаје о наводном хапшењу осумњиченог за напад на зграду руских новинара.
„С обзиром на тајност истраге, не дајемо никакве коментаре нити информације о овом случају“, саопштио је портпарол берлинског тужилаштва за Спутњик.
Како наводе медији, осумњичени је виђен испред зграде неколико дана пре инцидента, саопштио је шеф представништва медијске групе „Русија севодња“ у Немачкој Сергеј Феоктистов.
„Он је виђен у близини наше зграде неколико дана, отприлике недељу дана пре овог догађаја... То је, вероватно, Дмитриј Баграш, који је организовао шаторске кампове за ЛГБТ особе са три богаља против (председника Русије Владимира) Путина“, рекао је Феоктистов.
Према његовим речима, Баграш је седео у свом аутомобилу у близини зграде и показао непристојан гест једном од запослених агенције који је пролазио.
„Још раније, 3. марта, он је објавио нашу адресу на друштвеним мрежама са позивом ‘чеченским пријатељима’ да запамте ‘брлог руске пропаганде’. Пријавили смо то полицији. Затим је уследило одбијање покретања поступка, јер, по њиховом мишљењу, није било директних позива на насиље“, објаснио је он.
Последњи пут Феоктистов је пре око два месеца питао полицајце о току истраге, а они су тада одбили да му било шта кажу уз образложење да не коментаришу ток истраге чак ни онима који су жртве, рекао је новинар.
„Што се тиче информација о хапшењу осумњиченог, полиција нас још није контактирала“, додао је он.
Прозор једног од станова у згради у Штеглицу је 6. маја разбијен флашом баченом са улице. Током увиђаја који је уследио, пронађен је сумњив предмет сакривен у ниши куће, велики канистер напуњен течношћу, као и пластичне и плинске боце са залепљеним жицама. Овај предмет су контролисаном експлозијом уништили стручњаци за експлозив.
Амбасада Русије у Немачкој је 7. маја саопштила да је спречен „вероватан покушај терористичког напада“ против руских новинара који живе у стамбеном комплексу који припада Руској Федерацији. Овај комплекс зграда налази се у округу Штеглиц и у згради, између осталих, живе и запослени у агенцији „РИА Новости“.
Коментар