СРБИЈА

Вучић: Запад слањем тенкова Украјини ујединио руски народ као нико пре /видео/

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је највећа грешка Запада то што је најавио слање тенкова Украјини јер су тим потезом ујединили руски народ, као нико пре.
Sputnik
„Највећа грешка Запада је то што је најавио слање тенкова, а поготово немачких, Украјини. Они су ујединили руски народ, као нико пре. У једном дану су ујединили Русе", поручио је Вучић у Скупштини Србије током расправе о извештају Владе Србије о Косову и Метохији.
Када је реч о сарадњи са Русијом, председник Србије је указао да је један од ретких који се састао у септембру у Уједињеним нацијама са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим и да је због тога оштро критикован на Западу.
Он је додао да поштује Русију, али јој не служи, већ служи само Србији.
Наставком сарадње са Москвом и неувођењем санкција, нисам бранио Русију, већ српску слободу да имамо своју политику и свој став, то је била наша одлука, додао је председник Србије.
„Знате ли некога ко је био коректнији у односу према Русији од нас у целој Европи због чега сам био изложен језивим притисцима? Ја тиме нисам бранио Русију, него Србију и право да слободно одлучујемо“, нагласио је.
Истакао је да је Русија лакше изашла на крај са санкцијама, него што су многи очекивали, али је додао да им сигурно није лепо што су им уведене санкције.
Повлачење инвестиција је језиво, навео је он и поновио да се Русија добро снашла, али да санкција имају огромног утицаја.
"Што се наш тиче, Бога молимо да мир завлада што пре", рекао је Вучић и додао да је мир постао забрањена реч.
„Сваки наставак рата - ми награбусисмо. Нико неће да нас трпи, и не само због неувођења санкција, већ и да се Путин не би позвао на косовски преседан", навео је председник Србије.
Он је истакао да не треба багателисати потенцијалне претње са Запада.

"Руски инвеститори су добродошли"

Вучић је указао да је прошле године забележен скок азијских инвестиција, али да је и даље убедљиво највише европских.
"Руске инвестиције су на нивоу од 2,5 одсто", рекао је Вучић и додао да су разлози за то разумљиви.
Он је навео да је отворен за сарадњу са Русијом и руским инвеститорима, те да су увек добродошли, али да сада имају других проблема.
Истакао је да су измирени сви дугови према Москви, као и да Србија ни од кога не зависи.
"И једни и други од нас траже да бринемо њихове бриге", рекао је Вучић и поручио да у томе неће учествовати јер има довољно проблема у Србији које треба решавати.
СРБИЈА
Скупштина Србије усвојила Извештај Владе о преговарачком процесу о КиМ /видео, фото/
Коментар