МУЛТИМЕДИЈА

Залеђено краљевство на Власинском језеру: Снежна бајка или борба са снегом

Зима на Власинском језеру траје бар шест месеци, а температура се ових дана спушта и 15 степени испод нуле. Иако се мештани боре са снегом, сметовима и хладноћом, награда коју добију је нестваран и бајковит призор.
Sputnik
У Спутњиковој фото-галерији погледајте како изгледа кад снег окује ова мала села и околину. Фотографије су уступили мештани и посетиоци ове зимске идиле.
1 / 19

Власинско језеро јеакумулационо језеро на југоистоку Србије са површином од 15 km² и дубином до 35 m.

На фотографији: Регионални пут од Сурдулице до Власинског језера у бајковитом крајолику

2 / 19

Језеро се налази на подручју општине Сурдулица.

На фотографији: Путари чисте регионални пут од Сурдулице до Власинског језера

3 / 19

Језеро се налази на 1.204 m (средњи ниво) надморске висине. На обалама језера смештена су три села: Власина Округлица, Власина Рид и Власина Стојковићева.

На фотографији: Регионални пут од Сурдулице до Власинског језера у бајковитом крајолику

4 / 19

Власинско језеро је вештачко језеро формирано у раздобљу 1949—1954. године.

На фотографији: Власинско језеро које је ових дана оковао лед

5 / 19

На месту где се данас налази Власинско језеро у прошлости се налазила тресава, позната као Власинско блато, са шеваром, трском и само местимичним воденим површинама, из које је извирала река Власина.

На фотографији: Поглед на стари хотел на Власинском језеру

6 / 19

Историјски записи који спомињу Власинску висораван потичу још од 18. века под називом Власинско блато или Власинска тресава

7 / 19

Природне лепоте и реткости овог подручја које чине: планине, клисуре, водопади, извори, реке, флора и фауна, као и благонаклони утицај климе и тишина планинске природе чине ово место идеалним за боравак у различитим периодима године.

8 / 19

Због ових одлика подручја у току су истраживања Завода за заштиту природе ради заштите овог подручја као парка природе.

9 / 19

Власинско језеро је окружено планинама Плана, Грамада, Варденик и Чемерник и налази се на 1.213 m надморске висине.

На фотографији: Завејана села на Власинском језеру

10 / 19

Пре изградње језера, на том месту се налазио мочварни терен, који је био имитација непрегледне бујне ливаде у којој су нестајали власински коњи, говеда, овце, па чак и непријатељска војска.

На фотографији: Пртина кроз село Луинци на Власинском језеру

11 / 19

Тако је у Првом светском рату у Власинској тресави (сада језеру) за тили час у блату нестао цео један бугарски коњички пук.

На фотографији: Завејана црква Светог Илије у Власини рид у општини Сурдулица

12 / 19

Овако мистично пропадање војске и стоке у Власинско блато (тресаву) било је повод за стварање легенде о необичном џиновском воденом чудовишту.

На фотографији: Завејана црква Светог Илије у Власини рид у општини Сурдулица

13 / 19

Мит о том необичном воденом (језерском) чудовишту, коме је „одзвонило" после изградње земљане бране 1954. године, каже да је језером царовало чудовиште које је личило на џиновског коња.

На фотографији: Завејана црква Светог Илије у Власини рид у општини Сурдулица

14 / 19

Од када датира прича о овом воденом феномену – чудовишту, које се скрива у пространим тајанственим дубинама језера, не зна се. Зна се да су старији људи са „сигурношћу" показивали и место где се налази ова авет.

На фотографији: Завејано село Власина рид у општини Сурдулица

15 / 19

Прича се да је појављивање воденог чудовишта – воденог бика најављивало победе. Народно предање власинских махала каже да се водени бик неколико пута појављивао - и то увек када су Срби истеривали противнике са своје земље.

На фотографији: Завејано село Власина рид у општини Сурдулица

16 / 19

Власинско језеро оивичава заталасана висораван у виду ћилима ишараног ливадама, пашњацима и шумама које крију разноврстан биљни и животињски свет, док језеро надвисују планински масиви, на чијим падинама је груписано шездесетак власинских насеља.

На фотографији: Завејано село Власина рид у општини Сурдулица

17 / 19

Данас су многи власински засеоци, почев од саме бране, па до Промаје, постали викенд насеља која су често неплански грађена, али ипак су у већем делу лепо уређена и у складу са природом.

На фотографији: Завејано село Власина рид у општини Сурдулица

18 / 19

Власина данас има недовољан број туристичких објеката и капацитета у односу на њен значај и могућност развоја, и у односу на интересовање потенцијалних гостију.

На фотографији: Пас у дубоком снегу у близини викендица на Власинском језеру

19 / 19

Ако се има у виду да је до врха Чемерника (1638m) само блага стрмина, као што је и према Колуници и Плани, онда је невероватно да то још увек није нимало искоришћено.

На фотографији: Завејане викендице и аутомобили на Власинском језеру.

Коментар