„Произвођачи хлеба обавезни су да произведу и ставе у промет хлеб од брашна Т- 500 у количини од најмање 30 одсто дневне производње свих врста хлеба. Векна мора бити најмање тежине 500 грама и направљена од 370 грама брашна Т-500, 7,4 грама соли, 9,25 грама квасца и 1,48 грама адитива“, пише у Уредби коју је Влада усвојила, преносе београдски медији.
Ова уредба ступиће на снагу дан након објављивања Службеног гласника (који још увек није објављен), и важиће до 30. јуна 2023. године.
Такође, највиша укупна стопа марже, обрачуната на нето фактурну цену хлеба умањену за рабате и попусте, износи максимално 6 одсто.
„Трговци на мало који продају хлеб обавезни су да у структури дневне набавке свих врста хлеба имају најмање 30 одсто хлеба од брашна Т- 500. Трговци на мало који продају хлеб, могу да врате произвођачу хлеба до 5 одсто (ремитенда) од набављене количине на дневном нивоу“, наводи се у Уредби.
Рок плаћања произвођачу хлеба не сме бити дужи од 20 дана од дана пријема рачуна за испоручени хлеб.