СВЕТ

Проглашено ванредно стање: Катастрофално невреме погодило Нови Зеланд, куће под водом /видео, фото/

Влада Новог Зеланда прогласила је ванредно стање трећи пут у историји земље, јер циклон Гејбријел доноси поплаве, одроне, клизишта и велике таласе на северу те земље.
Sputnik
Министар за ванредне ситауција Киран МекАнулти рекао је да је због велике штете коју је нанео циклон, било потребно увести ванредно стање да се подрже људи који су на удару.
Вода је поплавила многе градове, путеве, а оштећени су и поједини мостови. Становници су били приморани да пливају на сигурно из поплављених кућа
Премијер Новог Зеланда Крис Хипкинс рекао је да је ова катастрофа највећа временска непогода на Новом Зеланду у последњих 100 година.
Ванредно стање у земљи проглашено је раније само два пута - први пут након земљотреса од 6,3 степена у Крајстчерчу 2011. године, и на почетку пандемије ковида-19.
Око 58.000 домаћинстава остало је данас без струје на северном острву Новог Зеланда јер приближавање циклона Габрјел доноси јаке ветрове, кишу и одроне у околини Окленда.
Ватрогасна служба Новог Зеланда потврдила је да је волонтер-ватрогасац остао заробљен у кући која је склизнула низ брдо код плаже у близини Окленда.
Други ватрогасац је извучен, али се налази у тешком стању у болници.
Невреме на Новом Зеланду
На Новом Зеланду живи 5,1 милиона људи, а трећина популације је погођена последицама циклона Габријела.
Метсервис, метеролошка служба Новог Зеланда, предвиђа да ће се време примирити у наредним данима, али истровремено упозорава на јак ветар који може да начини штету.
Коментар