Међу воћем и поврћем које садржи највише пестицида налазе се јагоде, спанаћ, кељ, јабуке, грожђе, трешње, брескве и парадајз. Сада је ново истраживање непрофитне организације "Environmental Working Group" показало да једна јагода садржи чак 23 различите врсте пестицида.
"Изложеност пестицидима повезана је са бројним лошим ефектима на здравље, укључујући ометање хормона, токсичност за мозак и нервни систем", рекла је аналитичарка Синди Свенсон која ради за "Енвиронментал Wоркинг Гроуп".
"Недавно спроведена студија на Харварду показала је да конзумирање хране која садржи доста пестицида може чак да поништи све добре ефекте које имају воће и поврће, попут заштите од срчаних болести", додала је.
Свенсонова је објаснила да су научници утврдили да је већа токсичност уколико се користи комбинација два или више пестицида, "а то је алармантно јер само једна јагода може да има до 23 различита пестицида".
Прање воћа и поврћа водом пре јела је у том смислу обавезно, али научници су нешто раније открили и најбољи начин да ове намирнице очистите од пестицида.
Потопите их у воду у коју ћете додати мало соде бикарбоне и оставите да делује око 15 минута. Након тога добро исперите намирнице, преноси Нови портал.