ДРУШТВО

Париз затрпан смећем, пацови на улицама: Последице штрајка у главном граду Француске /видео, фото/

Хиљаде тона смећа нагомилало се на улицама Париза након седам дана штрајка сакупљача отпада, који се противе владиној пензионој реформи, саопштила је данас градска скупштина. Парижани су забринути и због масовне појаве пацова на улицама.
Sputnik
Три спалионице изван главног града Француске погођене су прекидима у раду због којих су тротоари прекривени црним врећама и препуним кантама.
Париска агенција за кућни отпад „Сиктом“ саопштила је да је преусмерила камионе за смеће на друга места за складиштење и прераду у региону и да још није неопходно да позове у помоћ полицију.
Надлежна градска служба је у последњих седам дана сакупљала смеће само у половини париских округа. Штрајк је погодио неке од најексклузивнијих области, укључујући пети, шести и шеснаести арондисман.
Остале округе опслужују приватне фирме које нису штрајковале.
Према синдикату ЦГТ, сакупљачи отпада и возачи тренутно могу да се пензионишу са 57 година живота, али ће се суочити са још две године рада у складу са планираном реформом, која и даље дозвољава превремено пензионисање онима који су били суочени са тешким условима рада.
Очекивани животни век радника службе за сакупљање смећа је 12 до 17 година испод просека за земљу у целини, кажу у ЦГТ-у, преносе француски медији.
Париз затрпан смећем због штрајка против пензионе реформе
Иако је на улицама скоро 5.000 тона смећа, што нервира грађане, трговце и туристе, за сада се не назире могућност да се криза превазиђе, наводе француски медији.
Коломб Бросел, помоћница градоначелнице Париза задужена за чистоћу јавног простора, изјавила је да је „одношење смећа поремећено у свим деловима Париза“ и објаснила да су приоритетне „безбедносне интервенције, као што су чишћење пијаца и уклањање кеса за смеће на тлу“.
Ан Сури, помоћница градоначелнице Париза задужена за јавно здравље, изјавила је да „не постоји ризик по јавно здравље“, већ је у питању проблем „удобности и квалитета живота“.
Париз затрпан смећем због штрајка против пензионе реформе
Међутим, она је упозорила „да пацовима не би требало дозволити да слободно лутају по улицама“ и истакла да градска управа ради на томе да пацове врати у канализацију елиминацијом хране на улицама, као и да припрема нове препарате за дератизацију у случају озбиљније кризе.
Пјер Лисија, регионални саветник за јавно здравство сматра међутим, да пацови представљају непосредну „опасност за људе“. Он је подсетио да је прошлог лета Медицинска академија подсетила у свом извештају да су пацови и даље претња људском здрављу због многих зараза које се преносе преко егзопаразита, измета, угриза или огреботина.
ДРУШТВО
Француска је стала: Блокиране рафинерије, луке, универзитети, железница /видео, фото/
Коментар