СВЕТ

Гнев у Кини: Објављен план тројног пацифичког пакта

План Аустралије да набави пет подморница на нуклеарни погон од Сједињених Америчких Држава, у оквиру пакта АУКУС у ком је још и Велика Британија, наишао је на оштре осуде у Пекингу. Кина је оптужила Вашингтон и Лондон да на тај начин крше обавезе из договора о неширењу нуклеарног оружја.
Sputnik
САД, Аустралија и Велика Британија представиле су детаље плана којим Канбера почетком 2030-их набавља подморнице на нуклеарни погон, у оквиру пакта ове три земље АУКУС, чији је циљ „парирање кинеским амбицијама у Индо-пацифичком региону“.

Оштра осуда из Кине

Кинеска мисија при УН оштро је осудила тај план.
„Ради се о еклатантном чину који представља озбиљан ризик од нуклеарног ширења, који подрива међународни систем неширења нуклеарног наоружања, подстиче трку у наоружању и штети миру и стабилности у региону“, навела је кинеска мисија на Твитеру.
Како су додали, „иронија АУКУС-а је да две нуклеарне силе, које тврде да одржавају највише стандарде неширења, шаљу тоне уранијума обогаћеног за ниво нуклеарног оружја, држави која нема нуклеарно оружје, јасно кршећи циљ и сврху договора о неширењу нуклеарног оружја“.
„Овакав школски пример двоструких стандарда наудиће ауторитету и ефикасности међународног система неширења нуклеарног оружја. Позивамо ове три државе да поштују обавезе као чланице договора о неширењу нуклеарног оружја и да одговоре међународној заједници“, навели су из кинеске мисије при УН.

Подморнице на нуклеарни погон

План набавке нуклеарних подморница у оквиру тројног пацифичког пакта представили су у америчкој поморској бази у Сан Дијегу аустралијски премијер Ентони Албанезе, британски премијер Риши Сунак и амерички председник Џозеф Бајден.
Бајден је назвао је споразум у оквиру партнерства три земље АУКУС, делом заједничке посвећености слободном и отвореном Индо-пацифичком региону са два „најснажнија и најспособнија савезника Америке“.
Бајден је нагласио да су подморнице „на нуклеарни погон, а не нуклеарно наоружане“.
Партнерство, најављено 2021, омогућава Аустралији да добије подморнице на нуклеарни погон, које су невидљивије и способније од пловила на конвенционални погон.
Џозеф Бајден, Ентони Албанезе и Риши Сунак на представљању плана о аустралијској набавци нуклеарних подморница у оквиру пакта АУКУС
Албанезе је рекао да споразум „представља највећу појединачну инвестицију у одбрамбену способност Аустралије у читавој историји земље“.
Сунак је АУКУС назвао „најзначајнијим мултилатералним одбрамбеним партнерством“ у претходном периоду.

Америчка технологија

Према споразуму, САД намеравају да продају Аустралији три америчке подморнице на нуклеарни погон класе „Вирџинија“, које производи Џенерал Дајнамикс, почетком 2030-их, уз опцију да Аустралија купи још две ако буде потребно, наводи се у заједничком саопштењу.
Будућа генерација подморница ће се градити у Великој Британији и Аустралији уз америчку технологију и подршку.
Договор подразумева процењене трошкове за Аустралију од 245 милијарди долара до 2055., а премијер Албанезе је бранио ову потрошњу и поручио да је то „економски план, а не само план одбране и безбедности“ .
Џозеф Бајден, Ентони Албанезе и Риши Сунак на представљању плана о аустралијској набавци нуклеарних подморница у оквиру пакта АУКУС
Рекао је да очекује да ће АУКУС довести до улагања од четири милијарди долара у индустријске капацитете Аустралије у наредне четири године и отворити око 20.000 нових радних места у наредне три деценије.
Он је рекао да ће за то бити потребна средства у износу од око 0,15 одсто БДП-а годишње.
Помоћник америчког државног секретара за питања источне Азије и Пацифика Данијел Критенбринк саопштио је данас да су САД обавестиле своје партнере на југоистоку Азије, укључујући Индонезију и Малезију, о споразуму АУКУС, како би јасно објасниле шта он тачно представља, наводи Ројтерс.
СВЕТ
Америчка акција на Далеком истоку: Увући Кину у зачарани круг Западног слепила
Коментар