РУСИЈА

Процурила нова серија америчких поверљивих докумената о Украјини, Кини и Блиском истоку

Нова серија америчких поверљивих докумената о Украјини и Кини процурила је на друштвене мреже, пише лист „Њујорк тајмс“.
Sputnik
„Нова серија тајних докумената појавила се на друштвеним мрежама. Документи се, изгледа, односе на тајне америчке националне безбедности о Украјини, Блиском истоку и Кини“, наводи амерички лист.
Према наводима аналитичара, на друштвеним мрежама, укључујући Твитер, појавило се преко 100 докумената. На некима од њих стоји ознака да њихов садржај не би требало да буде познат представницима било које друге земље.
Како се наводи, број докумената који су се нашли на интернету, као и природа информација које садрже могли би нанети велику штету америчким властима.
Један од представника обавештајне заједнице описао је цурење поверљивих материјала као „кошмар за 'Пет очију' (обавештајни савез који укључује САД, Аустралију, Канаду, Велику Британију и Нови Зеланд)“.
Представник Пентагона рекао је за Спутњик да Министарство одбране САД анализира информације о новом цурењу тајних докумената.
„Њујорк тајмс“ је дан раније објавио да су на друштвене мреже процурили поверљиви материјали у којима се описује стање украјинске армије и планови САД и НАТО-а за јачање Оружаних снага Украјине.
Специјална операција у Украјини
Тајни документи Пентагона о кризи у Украјини процурили на друштвене мреже
Коментар