ЕКОНОМИЈА

Зашто су се готово изједначиле цене јагњетине и прасетине

Уочи Ускрса на тржишту влада навала за прасићима, за које произвођачи траже и до 600 динара по килограму јер их, како кажу — нема, пише „Политика“.
Sputnik
Још један од показатеља да ћемо јести скупо свињско месо и у наредном периоду је, како се наводи, и изненађујућа ситуација да се у појединим печењарама у Србији изједначила цена јагњећег и прасећег печења — на 2.200 динара по килограму. У београдским радњама, јагњеће месо с ражња и даље је само за десетак одсто скупље.
„Чињеница је да имамо необичну ситуацију на тржишту. Генерално је све поскупело и нема назнака да ће доћи скоро до неког драстичнијег појефтињења. Видећемо после Ускрса, тада ће бити јасније и на ком нивоу ће се формирати цене на европском тржишту“, изјавио је Вукоје Мухадиновић из Индустрије меса „Топола”.
Свему је, навео је, претходила афричка куга која је десетковала број свиња на светском тржишту, уследило је гашење фарми због нерентабилне производње, што је довело до тога да је свињетина скупа и у Европи.
„Прасад је тренутно скупа, али то је само мањи део који улази у укупни трошак произвођача. Ако се настави овако драстичан и непланиран пад цена житарица то ће појефтинити производњу у наредном периоду. Сточари, како тренутно ствари стоје, могли би боље да прођу, али за ратаре је ова ситуација равна катастрофи“, рекао је Мухадиновић за „Политику“.
Лист додаје да нема назнака да би потрошачи појефтињењу свињског меса могли да се надају пре јесени.
ЕКОНОМИЈА
Објављено колико су порасле цене пољопривредних производа у Србији: Највећи раст код три групе
Коментар