РУСИЈА

Грушко: Повећавају се ризици сукоба Русије и НАТО-а

Ризици од сукоба између Русије и НАТО расту, изјавио је заменик министра спољних послова Александар Грушко у интервјуу листу "Известија".
Sputnik

Заменик министра спољних послова, као пример је навео ситуацију у балтичком региону, који се напорима НАТО-а претворио из мирног подручја у зону војног ривалства. Грушко је нагласио да Русија на све могуће начине покушава да нормализује ситуацију у Балтичком мору, али ниједан предлог Москве није размотрила Северноатлантска алијанса.

Он сматра да повећање дужине границе између Русије и НАТО-а која је након уласка Финске у алијансу достигла 1.200 километара, вишеструко повећава ризике од сукоба.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков раније је приметио да ширење НАТО-а приморава Москву да предузме мере како би осигурала сопствену безбедност, како тактичку тако и стратешку. Москва наставља да прати ситуацију у Финској након њеног уласка у војни блок, узимајући у обзир развој догађаја, предузеће се потребне мере.
Руско Министарство спољних послова је раније нагласило да би приступање Финске НАТО-у негативно утицало на односе Хелсинкија и Москве, Русија ће бити принуђена да предузме узвратне мере како би зауставила претње.
Коментар