МУЛТИМЕДИЈА

Хиљаде људи на улицама: Турска слави победу Ердогана /фото/

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган победио је у другом кругу председничких избора у Турској, а његове присталице окупиле су се испред председничке палате у Анкари, где је организован концерт, али и на улицама турских градова, славећи победу.
Sputnik
1 / 9

Централна изборна комисија Турске саопштила је да је, према прелиминарним резултатима, на основу 99,43 одсто обрађених бирачких места, Ердоган освојио 52,14 одсто гласова, а Кемал Киличдароглу 47,86, јавио је дописник Спутњика.

2 / 9

Актуелни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган претходно је прогласио победу. Он је у обраћању грађанима окупљеним у Истанбулу рекао да им се захваљује на томе што су му поверили управљање земљом у наредних пет година.

3 / 9

„Завршили смо други круг председничких избора у корист наше нације. Једини победник ових избора је Турска, свих 85 милиона људи у нашој земљи је победило. Ваша воља је постала турска снага, неуништива сила“, рекао је Ердоган.

4 / 9

Ердоган се обратио присталицама и испред председничког здања у Анкари. Он је рекао да се окупило 320 хиљада људи.

5 / 9

„Ако Бог да, наставићемо да заједно градимо и оживљавамо век Турске“, рекао је Ердоган, алудирајући да се ове године обележава 100 година постојања модерне Турске Републике.

6 / 9

Данас нико није изгубило, победило је свих 85 милиона грађана Турске, казао је турски председник.

7 / 9

Мађарски председник Виктор Орбан честитао је турском председнику победу на изборима и пре него што је она званично проглашена. Орбан је на Твитеру написао: „честитке не неупитној победи“, а потом на турском „честитам, уважени председниче“, уз фотографију на којој су он и Ердоган.

8 / 9

Ердогану су такође честитали и председник Азербејџана Илхам Алијев и емир Катара шеик Тамим бин Хамад Ел Тани и бројни други државници, међу којима и председник Србије Александар Вучић, Републике Српске Милорад Додик и председник Русије Владимир Путин.

9 / 9

У Турској је у недељу одржан други круг председничких избора, а више од од 64 милиона грађана с правом гласа бирало је између актуелног председника Реџепа Тајипа Ердогана, кандидата Народног савеза, и Кемала Киличдароглуа, кандидата опозиционог Националног савеза.

Коментар